Купа от хартия



Какво ни е необходимо:
  • Списания (рекламни брошури)
  • Ножица
  • Хартиено тиксо*
  • Четка
  • Акрилни бои**
  • Аерозолен лак
За направата на този проект използвах рекламни брошури с формат А4, като всяка страница нарязах наполовина по дългата страна. Всяко листче го сгъваме по дължина, за да получим лента с приблизителна широчина около 1 см. Започваме да навиваме лентите на същия принцип, по който правихме подложката за топли съдове, но разликата е, че при снаждането на лентите не ги застъпваме и залепяме с лепило, а ги допираме една до друга и слагаме парченце хартиено тиксо. Този вариант е по-удачен, понеже лентите стават дебели, а ако ги залепяме една върху друга ще се получи ненужен обем. 
След като получим кръг с диаметър около 15-20 см., в зависимост колко голяма купа искаме да направим, залепяме добре последната хартиена лента с тиксо, като за по-голяма здравина може да обкрайчите целия ръб. След това започваме леко да изтегляме външната част на кръга нагоре, като внимаваме отделните ленти да се застъпват една върху друга. 
Когато получите желаната височина и ширина на купичката е време за по-творческата част от проекта. Единият вариант е да оставите естествените шарки от хартията и само да лакирате, за да може да предпазите изделието от влагата.
Друг вариант е да боядисате и украсите в желан цвят. Аз използвах акрилни бои, като добавих и малко лепило С200 в боята. Въпрос на избор и предпочитание. След боядисването, в зависимост какви бои сте използвали, при нужда нанесете запечатващ лак накрая.
Готовата купичка може да използвате за бонбонки, ядки, бижута и всякакви други дрънкулки :)
Приятно творчество!
------------
* Най-бързо и удобно е с пистолет с топъл силикон.
**Ако използвате алкидни бои, не е нужно да лакирате след това.

И още варианти:
Тези са с гладко дъно, като идеята е да се сложи лого там. Постигнах като първо правя дъното - 10 см, след това заглаждам с дас глина (хартиена) и накрая изшкурвам. След това вече довършвам стените.
 Тук дъното е направено от най-различни съединени елементи.

Работилница за купи от хартия - 23 юни 2012
Работилница за купи от хартия - 10 януари 2013

Коментари

May Alex каза…
Ето как се е справила и Bamfi:

http://bamfi.wordpress.com/2011/03/02/magazine-bowl/