Домашна паста за зъби

Много благодаря на Мер от "Земя на заем", че ми позволи да споделя с вас тази рецепта, която лично изпробвах и вече почти изцяло замених "нормалната" паста за зъби с тази домашно приготвена. В нейния сайт може да откриете още полезни статии за природосъобразното хранене и начин на живот.
Всички съставки на тази рецепта са с изключително полезно действие не само върху зъбите, но и като цяло върху цялата устна кухина.

Ето и точните пропорции:

  • 1 лъжичка хума
  • 1 лъжичка зехтин
  • 5 капки етерично масло от мента
  • 1 лъжичка стрит на прах карамфил (подправката от карамфилово дърво, а не цветето)
  • няколко капки розова вода за получаването на кремообразна консистенция
Всички съставки се разбъркват добре в порцеланов или стъклен съд, като в никакъв случай не се използва метална лъжичка. Аз използвах празна стъклена опаковка от крем за лице и дървена лъжичка. След това с нежни масажни движения - с четка или с показалец, почистваме зъбите, езика, небцето, венците и изплакваме добре. 

Пастата има доста по-различен вкус, отколкото сте свикнали. Леко стипчива, но оставя много приятен аромат в устата. Не е токсична, но е желателно да не се гълта, не съдържа флуор, не е тествана върху животни, съдържа само природни съставки, които имат следното действие:

Хума - има свойството да поглъща токсините и микробите, да привлича към себе си гнойта от нездравата тъкан, да почиства абцеси, рани и язви.

Зехтин - известни са многобройните му лечебни ефекти, но конкретно за зъбите действа избелващо.

Карамфил -  има болкоуспокояващо и антисептично действие, освежава дъха и има противовъзпалителен ефект в зъбната кухина.

Ментово масло - действа антисептично, бактерицидно, противопаразитно, разхладително и освежаващо.Използва се за профилактика на пародонтоза и възпаление на венците.

Източник: Полезната паста за зъби

Коментари

EL каза…
Никога не ми беше минавало през ума, че може да се направи домашна паста за зъби!
Благодаря, че сподели.
Поздрави и целувки от нас с Рали:))))))))
May Alex каза…
Освен това е и много по-полезна от химиите в пастите от магазина ;)
Целувки и от нас!
Ще пробвам и аз!
Пробвах! Замених ментовото масло с масло от канела. Невероятна свежест. Скоро май няма да си купувам паста за зъби :)
May Alex каза…
Eхе, много се радвам :) Това с канелата е добра идея!
Анонимен каза…
Здравейте, имам един въпрос, може ли да се направи по-голямо количество от нея, например,едно бурканче, мъничко, от тези за подправки, дето са около 50-100мл. защото ме мързи всеки ден да я правя???
May Alex каза…
Може, аз правя за 10-тина дни количество.
Анонимен каза…
Мислите ли че карамфилът е подходящ и за деца? Тоест може ли пастата да се ползва от деца?