Компостиране на балкона

В домакинството ни се стараем да ограничаваме максимално излишното потребление на стоки, събираме разделно отпадъците си, за да могат да се преработват отново, но все пак се налага да изхвърляме и боклук, който отива  в общите контейнери. Това са главно хранителни отпадъци - обелки от плодове и зеленчуци, изсъхнал хляб, които също могат да се преработят и да се превърнат в нещо полезно - т.нар. компост. Най-добрите помощници за кухненския боклук,  които го трансформират в полезна почва, са червеите. Затова ми трябваше  малка лумбрикоферма, която да може да отглеждам на терасата, предвид че живея в апартамент и това е единственото място, което мога да използвам.

И така съвсем инцидентно и без много планиране, заедно с Гери от Органично се оказахме във фермата за червеи на Снежана Благова в Крумово. Имахме много въпроси за това как и изобщо може ли червеите да се отглеждат в градски условия. За наше съжаление собственичката, която можеше да отговори на всичките ни въпроси я нямаше и от възрастната й майка си купих една торба с червени калифорнийски червеи, пък реших, че после ще се информирам и ще му мисля :) Така червеите поживяха временно в един леген, докато им направя приличен дом. Отглеждането им се оказа не чак толкова трудно, стига да се спазват някои малко, но важни условия. Благодарности на Димо Стефанов (Waste No More), който  се занимава професионално и ми даде много ценни съвети и насоки за компостирането и отглеждането на червените калифорнийски червеи.

От къде да започнем?

За начало ни трябва съд, в който да отглеждаме червеите. Може да е пластмасов или дървен, каквото имате в наличност. Имайте предвид, че фермата трябва да се проветрява, за целта може да направите няколко малки дупчици над нивото на пръстта, от където да влиза въздух.  Дори е хубаво от време на време да разрохквате почвата с малко гребло. Ако пък почвата е прекалено влажна, влагата ще трябва да се оттича от дупка в пода на съда, може да събирате тази течност - това е концентриран течен биотор, който също може да използвате за наторяване на цветята или други растения, които отглеждате. Кутията, която аз избрах е с размери 35/56/32. Има капак, който се отваря и може да се държи полуотворен, така че избегнах пробиването на странични дупки.
Червеите обичат да им е тъмно, затова прозрачния съд не е добър вариант. Но след като това беше единственото,с което разполагах, изрисувах малко морски вълни отстрани, в тон с цвета на капака. Друг вариант е да облепите с фолио от външната страна.

Следва застилането на пода с влажни (не мокри) вестници и яйчени черупки, може и малко плодови или зеленчукови обелки.
 Добавяме пръстта с червеите.

Разстиламе храната на малки парченца и тънък слой на повърхността. Достатъчно е червеите да се хранят един път седмично или просто следете - когато храната е изядена, слагате нова. Всеки червей изяжда дневно храна колкото е собственото му тегло. Ако сложите прекалено много храна, тя ще замирише и ферментира. Ако заравяте храната във влажен накъсан вестник, това ще попречи на образуването на мухъл.






Ето я и готовата къщичка на червеите.

Какво може да компостираме по този начин?
Всякакви обелки от плодове и зеленчуци, хляб, спагети и макарони, пакетчета чай, дори хартия. Най-любимия деликатес за червеите са бананите.
Не се препоръчват цитрусите, защото са кисели, а рH-то на почвата е добре да е между 7 и 8, както и лука и чесъна.  Готвена храна, мазнини, масла, риба, кокали, месо и млечни произведения не са препоръчителни да им се дават, най-малкото защото фермата ви ще замирише неприятно.

Как да съберем готовия компостиран материал?
Започнете да слагате храна само в едната част на съда, червеите отиват там където е храната и една седмица е достатъчна, за да се преместят. Тогава може да съберете почвата от частта без червеи и да я използвате за наторяване.
Друг начин е, когато червеите са изяли цялата храна да започнете да обирате повърхностния слой. Червеите се крият надолу, изчаквате 10-15 минути и отново обирате. Така докато съберете 1/2 и 2/3 от компоста.

Къде да държим фермата?
Както казах по-горе, моята цел беше да отглеждам фермата на балкона. Важно е мястото да е сенчесто и проветриво, като най-добрата температура, при която виреят червеите е между 7 и 29 градуса. Ако е прекалено горещо, преместете я на по-хладно, а ако е студено може да я увиете с одеяла или чували. Дори и по някаква причина червеите да загинат, в почвата има много снесени яйца, които при възстановяване на подходящите температури и условия ще се излюпят и ще имате отново функционираща лумбрикоферма.

Още полезни съвети от Permaship:
  • Материалът във фермата трябва да бъде влажен на пипане, но не мокър, не трябва да тече вода от него. Ако е нужно, навлажнявайте повърхността с пулверизатор с вода.
  • Ако фермата започне да мирише, най-вероятно има прекалено много храна или прекалено много вода. В началото давайте малки количества храна на червеите и добавяйте нова чак след като са изяли първата. С времето можете да увеличите порциите.
  • Ако хлебарки и мравки се опитват да влязат във фермата, покрийте я плътно с капак или с обтегнато парче зебло. Ако фермата седи върху мебел с крачета, може да поставите всяко краче в купичка с вода, за да спрете пълзящите насекоми.
  • Ако червеите не се размножават, най-вероятно трябва да преместите фермата на по-тъмно и хладно (18-25 градуса) място и да добавите повече влага.
  • Ако добавяте много сладки храни, като плодове или зърна, е възможно условията във фермата да станат високо киселинни. Поръсете доломит, калциев карбонат или дървесна пепел, за да намалите киселинността.
  • Ако смятате да пускате от червеите в градината си, имайте предвид, че имат нужда от много влага и няма да копаят надълбоко, за да я намерят. Така че се уверете, че сте поставили дебел слой мулч.
Полезни статии:
Ферма за червеи 
Домашното компостиране-ползи и възможности (Благодарности за линка на Гергана Ефремова)

За финал държа да отбележа, че освен намалянето на отпадъците, които изхвърляме на боклука, отглеждането на червеите има и друг положителен и възпитателен ефект. Имам 4 годишна дъщеря, която отдавна искаше да има някакъв домашен любимец, като по нейни думи можело "някоя муха или паяк" :) Откакто червеите живеят при нас, много отговорно се отнесе към грижите за тях. Научи с какво се хранят, как преработват отпадъците в полезна тор, разрохва почвата, нарязва на малки парченца обелките от плодове и зеленчуци, прекарва много време в наблюдение на живота им, отнася се по-отговорно към всички живи същества. Така че, ако имате деца, дори и само заради това си струва да опитате компостирането в домашни условия. За мое съжаление толкова малка ферма няма как да се справи с всичките хранителни отпадъци, които произвежда домакинството ни, но поне е една малка крачка към по-чиста околна среда. 
Бъдете отговорни към бъдещето, защото то принадлежи на нашите деца!

Коментари

Диди каза…
Много полезна информация, дали има как да си взема червеи от теб?
May Alex каза…
Диди, все още не са ми много червеите, макар че сега има доста бебета, но 1-2 шепи мога да ти дам, ако си в Пловдив. Иначе ферми за червеи има доста вече, от които могат да се купят. Димо от Казанлък, Топалова от Крумово, ако се поразтърсиш ще намериш още доста места.
Amelly каза…
Понеже питаш дали бихме пробвали нещо подобно, аз лично не бих. Съображенията ми вероятно на доста хора ще се сторят несериозни,но истината е,че ужасно ме е гнус от червеи и на второ място, вижда ми се трудоемък целия процес....доколкото се познавам,на третия ден ще забравя да си хвърлям хранителните отпадъци при червеите...
May Alex каза…
Амели, храненето е един път седмично, все ще се сетиш през това време. А изобщо не е трудоемко. Няма какво толкова да правиш - слагаш храна и на няколко месеца взимаш готовата компостирана маса. Виж, за това, че те е гнус спасение няма :) Не са мръсни животинки, но човек като има резерви...
Анонимен каза…
Всъщност какъв е смисълът от цялата работа след като им се дава храна един път седмично? Нали компостирането се прави с цел да се премахне изхвърлянето на био отпадъци. С тази малка кутийка и един път седмично даване на обелки, едва ли се намаля драстично хвърлянето на био отпадък. Аз също не бих го пробвала, особено пък на балкона, въпреки че 10 години съм делила боклука в Германия и съм имала хазаи с истински голям компост на двора.
May Alex каза…
Анонимен, отпадъкът, който изхварляш не е био, а органичен, има разлика между двете неща. Смисълът е, че поне 1/3 или 1/4 от кухненския отпадък се оползотворява и преработва. А още по-големият смисъл е, че после в готовата почва може да отглеждаш на терасата си подправки например, а ако имаш повече пространство, дори и зеленчуци, които ще са био.Но дори и да я изхвърляш тази почва, с нея не замърсяваш около себе си. Кутийката е малка, защото и терасата ми не е голяма, ако имах възможност бих направила компостер в градината си, която все още нямам. Все пак и малката стъпка е крачка напред.
EL каза…
Е, да видя е аз червеите в действие:)))))))
Майче, поздрави и страхотна идея!
Анонимен каза…
Здравейте, току шо се сдобих с червейчета и си организирах компост на балкона и исках да попитам как са вашите - добре ли се чувстват - имате ли някакви нови съвети след като сте ги гледали вече известно време? Също така - за храната - наистина ли просто я поръсвате отгоре? Аз си предтавях че са срамежливи червейчетата и няма да ходят на светло да си я взимат...
May Alex каза…
Червеите ядат храната на повърхността, но ако Ви притеснява, може леко за я заравяте, но не и на дълбокото. Не обичат слънцето и водата, но следете да им е влажно. Също така зимата не издържат много на студено, така че или ги преместете някъде на по-топло, или може да завиете съда с някакво старо одеало.
Анонимен каза…
Благодаря за отговора! Май ще си ги слагам вътре на топло, че ме е страх да ги оставя само по одеало :) Хубав ден!
Диди каза…
Аз се отказах от червеите, защото терасата ми е северна и е студено, а вътре няма да ги прибера, че не знам дали ще се справя. Преди пробвах с обикновени торни червеи и те хукнаха да бягат, та после трябваше да ги стържа от плочките, това няма да го преживея в стаята :) Засега май ще си остана само с бавното гниене без червеи
Анонимен каза…
Чудесна статия! Благодаря, че сте си напривили труда да разясните толкова подробно. Опита на непрофесионалист е много важен за останалите, които тепърва ще пробват. Много ми хареса.
Аз много съм се запалила по компостирането, но има някои неща, които не ми станаха ясни. На първо място отделянето на готовата тор и яйцата на червеите. След като в пръстта винаги остават яйца на червеите как да отделя пръстта така, че да не попадат в цветята ми? Другото нещо, което ме притеснява е наистина хлебарките и мравките. Има и по-дребнички хлебарки, които се провират. Но дори и да намеря съд с плътен капак се опасявам, че малките дупчици за въздух са напълно достатъчни за мравките.
Анонимен каза…
http://organichno.com/index.php/dom/eco-domakinstvo/705-k-
Unknown каза…
Здравейте, понеже имам желание да направя домашен компост, попаднах на вашата страхотна статия! Искам само да ви попитам към днешна дата как е положението с вашия компост и обитателите му? Благодаря
Анонимен каза…
Търся начини за домашен компост, но от статията виждам, че този за балкона не става. На ден събираме органичен отпадък по едно пълно найлоново пликче от тези за плодове, а понякога повече. Опитвам се да го събирам и нося на село, но се вмирисва до края на седмицата. Такава пластмасова кутия при нас ще се напълни за макс една седмица.