Бижута от чорапогащници от Яна Янкова

Яна Янкова създава невероятно красиви бижута от стари и скъсани...чорапогащници, които събраха погледите при участието й в първото издание на Парцал фест-а. Съвсем "от нищо нещо" :) Ето какво разказа за себе си тя и за начина, по който можете да ги изработите и вие самите: 














"Студентка съм по режисура - четвърта година, в Благоевград. Още от малка едно от любимите ми занимания е, като отида на село, да преравям шкафовете на баба. Там винаги са скрити най-големите съкровища, които едно дете, дори и малко пораснало, може да открие. В началото от старите дрехи шиех дрехи за куклите си, а след това в тийнеджърските години започнах да шия по нещо и за себе си. В най-общи линии така се породи моята любов към „парцалите“.
Идеята за нещо, направено от стари чорапогащници всъщност е на майка ми, а аз реших да са бижута. Не мога да кажа как всъщност стигнахме до идеята, по-скоро идеята сама дойде при нас.

Необходими материали:
-стар чорапогащник
-ножица
-конец
-игла
-мъниста (по желание)
-игла за брошка (, ако са обеци – кукички за обеци; медальон – закопчалка и т.н.)
 
Най-напред нарязваме чорапогащника на лентички дебели по около два сантиметра. Взимаме шест от лентичките и започваме да плетем плитка (може да бъде всякаква плетка като например рибена кост и др.). С иглата и конеца започваме от единия край на изплетената плиткада я тропосваме във формата на охлюв. По желание ресничките от чорапогащника в единия край може да висят или да се отрежат. Украсата с мъниста е вече по фантазията на всеки един човек, за това няма точна рецепта. И най-накрая прикрепяме иглата за брошка, може със силиконово лепило или да я зашием.
Успех!!!"

Снимки: Росица Гюрганчева

Коментари