Сапунените страсти на Мариета


Мариета Шишманова (или Мариолетка) е истинска сръчна фея, с която имах щастието да се запозная на Парцал фест-а. С изящество, финес и творчески усет създава красиви и ароматни сапуни, както и восъчни свещи, като технологията на изработката им споделя с всеки желаещ - в работилничките, които организира в цялата страна - "Сапунени страсти" и "Градът на пчелите". Благодаря, че откликна на поканата ми да разкаже за себе си и да даде ценни съвети как може да оползотворим и малките парченца сапун, останали на дъното на сапунерката!














"Занимавам се с това да създавам хоби комплекти, които развиват креативното мислене на деца и възрастни. Целта ми е да стимулирам творчеството при хората, защото вярвам, че това би им помогнало в живота, като ги прави по продуктивни и ефективни. В същото време когато човек твори, той се пренася в „друг свят“ ,затова това е едно чудесно хоби, което спомага за намаляване на стреса в днешния напрегнат живот.
С фантазия и изостанали болкучета можем да сътворим чудесни неща, които да използваме в ежедневието си.  Предполагам често ви се случва да изхвърляте от сапунерката малките останали парченца сапун. Един ден реших, че и на тях също може да се даде възможност да бъдат използвани до край, като ги обогатим с етерични масла и направим нов сапун.

Необходимо ще ви е:
  • Парченца стар сапун
  • 2-3 лъжици зехтин
  • 2-3 лъжици вода
  • Масло от жожоба, бадем, грейпфрут или друго според вашите предпочитания
  •   Аромат по желание
  • Формичка, в която да изсипете вашия сапун
  •  Съд за разтапяне на сапуна и лъжица

Разтопете на водна баня всички малки парченца сапун, с които разполагате като прибавите към тях зехтина и водата. Необходимо е да разбърквате по често за да се разтвори добре сапуна. След като е разтопен прибавете към сместа маслата и ароматите по ваш избор, разбъркайте и излейте в предварително подготвената формичка.  Изчакайте да се втвърди, извадете от формичката и се насладете на вашето произведение."

Коментари