Еко Коледа


Съвсем наскоро стартирахме един съвместен проект със списание Усури и списание Органично, озаглавен Моята Еко Коледа.  Наред със страничката, която създадохме, в която ще публикуваме целогодишно интересни предложения на тази тема, обявихме и фотоконкурс, в който всеки може да се включи. До този момент получихме десетки интересни предложения, най-добрите от които ще бъдат наградени на финала (15.01.2012) като още през декември ще има поощрителни награди. Включете се и вие и дайте своите предложения как празниците могат да бъдат съобразени с природата!
Ето и от мен малко насоки, които се надявам да ви вдъхновят поне мъничко за творчество! Още по темата може да прочетете и в декемврийския брой на списание Усури.


За разлика от днешната пищност на коледните празници, в българската народна традиция Коледа се е празнувала съвсем простичко, без много украси и декорации, но наситена с много символика за благодат,  плодородие и берекет. А и много по-щадящо за природата – краят на празниците е бил без изхвърлени пластмасови играчки, гирлянди и мъртви коледни дръвчета. За това, ако искате Коледа, която да е в хармония с природата и традициите на предците ни, може да наблегнете на украса, която е от Природата. Ако се разходите навън и разгледате с други очи в кухненските си шкафове, ще намерите много подходящи материали, които бихте могли да използвате:

- слама или други добре изсъхнали треви;
- ядки - орехи, лешници, кестени, черупки от шам фъстък;
- шишарки, шушулки, сушени листа в различни цветове, листенца от чимшир;
- семена  - боб, леща, ориз, нахут, кафе;
- сушени шипки,  лимони, портокали (може и камо коричките), червени чушки, малки царевички, кратунки;
- пуканки, канелени пръчки, чесън и др.
- вълна, прежди, буркани.

Безспорно най-красивата и интересна част от празника е украсата на коледното дръвче. Вземете елхичка, която е жива и може да посадите след празниците. 

За гирлянди използвайте нанизани пуканки, като ги комбинирате с шипки и листенца. Пуканките може и просто да посипете върху дръвчето като сняг или да използвате вълна за тази цел.
Друг вариант са висящи играчки от рециклирана хартия, в които може да сложите семенца, прежда, подправки. Тези със семена може да засеете през пролетта, а също така са и подходящ подарък за близки и приятели.
Може и да нанижете сушени кръгчета от портокали и лимони, канелени пръчици, шишарки, които може да завържете с канапче, ако искате по-автентичен вид или пък с красива панделка за повече разкош.

Ако желаете все пак нещо по-лъскаво, може да използвате най-обикновен лак за нокти със сребрист или златист цвят и да боядисате малко шушулки, а крайчетата на шишарките може да боядисате с бяло.
Орехите и лешниците могат да се увият в станиол (от шоколад например) и така да се завържат за елхата.
Няколко пресни портокала може да набучите с парченца карамфил и да оваляте в канела, оставете ги на проветриво място да изсъхнат и после ги използвайте за украса на елхата или празничната маса. А само от корите на цитрусите  изрежете най-различни фигури, цветя, кръгчета, на които да пробиете дупка за последващо закачане и да изсушите навън или за по-бърз резултат във фурната.
От солено тесто може лесно да направите с помощта на формички за сладки различни фигурки. Ако сте по-сръчни в ръцете, направете звезди, снежни човечета, снежинки, гевречета. Изпечете във фурната, като предвидите дупки за закачване. Може да боядисате и нарисувате след това в подходящи цветове.
За декорацията на масата използвайте много пресни плодове, семена, ядки, клонки. 
 
 
Коледен свещник може да направите със семена - в стъклен съд (бурканче например), да напълните различни по цвят семена, като ги разположите на пластове. В зависимост от размера, може да сложите чаена свещ или по-голяма и празнична. 


 












Може да направите и различни по голема и форма вази, в които да сложите свежи иглолистни клонки,  изсъхнали цветя и треви или букетчета здравец. За целта облепете външната страна на един буркан с глина или солено тесто и го овъргаляйте в смесени различни по цветове семена, за да полепнат по повърхността. ( Ваза с природни материали)
Коледния венец също може да изработите от подръчни природни материали. За основа на венеца използвайте сухи дълги треви, слама или клонки. С помощта на топъл силикон може да залепите върху венеца шишарки, кестени, лешници, орехи, шипки, листа, сушени плодове и каквото друго имате в наличност. Поставете го на входната врата или пък около празничната питка.







Каквото и да изберете, бъдете разумни в покупките си около Коледа, направете един заслужен подарък и за Природата! 
Весели празници!
 

Коментари

еко коледа звучи много хубаво а и укарасата която идва от природата е много по-хубава от китайските