Саксия от найлонови торбички

Това е нещо, което ми беше интересно да опитам да направя и благодарение на вдъхновението от веселата тераса на Крокотак и желанието ми да помогна за зеленото училище на Органично.ком, макар и с леки модификации успях да изпълня. За сътворяването на 10 подобни висящи саксийки, с помощта на приятели в събирането на найлонки и известно количество изпита бира, се оползотвориха 10 двулитрови бутилки от бира и над 300 найлонови торбички. В тях децата ще засеят ароматни цветенца и се надявам да им напомнят за връзката им с природата и нейното опазване.

За една подобна саксийка ще са ви нужни:












  • около 30 найлонови торбички
  • 1 ПВЦ бутилка (от бира, минерална вода, газирана напитка)
  • ножица
  • кука за плетене
  • канап
  • прежда
Снимка: Крокотак
За нарязването на торбичките, Крокотак са направили много ясно обяснение, както се вижда в ляво. Аз използвах всякакви цветове ленти и се получиха приятно шаренки.
След като се нарежат и се подготви преждата идва време за плетенето. Реших да ги направя на една кука, за да имат дъно и да е по-стабилно окачването след това. Започнах с 6 бримки, като първият ред изплетох с наддаване на всяка бримка, а след това с наддаване през една бримка до получаването на приблизително 30-35 бримки (професионалистите в плетенето да простят "схемата ми на око"), в зависимост от дебелината на саксията, която ще сложите вътре. След това се плете до достигане на необходимата височина. 
За самата саксийка бутилката се разрязва на 2, като може да е необходимо да се изреже още едната или другата част. Горната част на бутилката се обръща с гърлото надолу и се слага в долната. Капачката се пробива в средата и се промушва един конец с възелче в средата от памучна или вълнена прежда. Целта е пръстта да не изтича, а чрез конеца растението ще може да попива вода от долната част. Така след поливане може да добавяте допълнително вода в долната част и така цветето ви ще има вода за по-дълго време, което е удачен вариант, ако например отсъствате за по-дълго от дома. За окачването реших да увия найлонова лента с канап, за повече здравина. Промушва се и се завръзва в двата края на горната част на плетката, на поне 2-3 реда по-надолу от ръба.
Накрая идва най-приятната част - засаждането на саксията, особено пък за децата :)
Ето го и готовият резултат!

Коментари