Килимче от парцалки

Ако имате много стари трикотажни дрехи, които искате да претворите в нещо ново, шарено и практично и не се оплаквате от липса на търпение, то този проект е точно за вас :)
 Ще си призная, че доста време ми отне, за да направя килим с размери 60/160 см. - точно 4 сезона на Breaking Bad, за да не е съвсем скучно връзването на възелчета. Бавна и досадна става работата в един момент, но пък нетърпението да видя крайния резултат ме крепеше, за да не се откажа. Не съм броила колко тениски се оползотвориха, но са доста, може би около поне 30-40 бр. Благодаря на всички приятели и познати, които дадоха по едно рамо със старите си дрехи - без вас нямаше как да стигна до края :)
Технологията е съвсем елементарна - върху противохлъзгаща подложка за килими (продават се в строителните магазини) се връзват предварително нарязани лентички от плат (трико). Лентичките, които аз ползвах са с приблизителни размери около 2/12 см. По своя преценка може да ги направите и с други размери, ако искате да е с по-дълъг "косъм" килима. Лентичките ги връзвах на най-обикновен единичен възел през ред (на един ред връзвам, на следващия пропускам), защото иначе става доста гъсто, бавно, трудоемко и с повече материал. Може да използвате и специални игли за фъкане или по-дебела кука, но на мен лично не ми беше по-удобно така. Има и много за рязане - по-добре е да инвестирате в нож за плат, отколкото да се мъчите с ножиците :)
Килимчето наистина стана много свежо и весело, но има и своите негативи, които честно споделям с вас:
- отнема много време и материал, за да се изработи, ако някой иска да го купи, дори не знам дали бих могла да измисля реална цена;
- чудесно рошавичко стои, но след като се мине 2-3 пъти и се утъпче видът вече не е толкова симпатичен;
- почистването е трудно - самият килим става доста тежък, за да се пере в пералнята (не, че е невъзможно), с прахосмукачката също не се изчиства кой знае колко добре.
Едно подобно килимче би бил чудесен акцент в дома, но ако бъде на място, където не се цапа и минава чак толкова често през него.

Коментари

Lily Petkova каза…
Браво!Чудесно е станало! Много шарено и весело! И аз съм замислила такова килимче и именно трудоемкостта ме възпира все още, за да го почна.Всички материали съм набавила :) Иначе като идея - от магазини втора употребя могат да се вземат на кило тениски - и то, огромни. Поздрави и много творческо вдъхновение!
Unknown каза…
Чудесна идея, като го видях, се сетих, че би станало чудесно за пред банята, мисля си, ако се намери текстилна мрежа и са направят по-къси ресничките ще стане по-леко и ще се пере в пералня

May Alex каза…
Всъщност мрежа може да се направи отново от парче трико, на което да се направят дупки. Използвах такава подложка, за да не хлъзга толкова.
Lionelsa каза…
Аз от една година се чуя на какво да ги вържа парчетата. Имам събрани много за тази цел. Какви ли не мрежи търсих и гледах, но не са подходящи за целта :-(
Благодаря за идеята за основа! Сега мога да си реализирам плана.