Цветоплети на куплети

Цвета Мишкова (още позната като Цветоплети) е толкова комплексна творческа личност, че е предизвикателство за всеки, боравещ свободно с изразните средства на словото да я определи с една дума. Може би "творец" е най-точното й определение - пее, свири, плете, шие, рисува, изобретява, дизайнерства, стихоплетства, истински генератор на идеи. На всичкото отгоре е и толкова усмихната и позитивна, че след контакт със нея се озоваваш в една вълшебна реалност, в която ти се иска да летиш и да не свършва този миг. Много се радвам, че имам щастието да я познавам и да й дам възможността самата тя да разкаже за себе си и нейният полет на духа :)




Коя е Цвета Мишкова и коя е Цветоплети?

Цветоплети е едно от проявленията на Цвета Мишкова, в приложно-творческа насока. Най-точните думи,  които намирам за представяне са:

ЦВЕТОПЛЕТИ на куплети
растат във рими излети -
ред след ред и дума след дума,
стъпват напред през цветните друми.

Щипка радост, лъжица любов,
стръкче слънчеви лъчи за разкош,
в сърцето заплита мисли добри,
да светят в очите небесни звезди.

Как съжителстват тези твои две същности и само те ли са? 
Не мога да се ангажирам с точна бройка :-). Не обичам ограниченията, но всеки попада в капана им. И понеже животът непрекъснато ни поставя в една или друга ограничена ситуация, на физическо ниво те са неизбежни. Никое чуждо убеждение или претенции обаче не могат да спрат свободата на мисълта и въображението. Там е и моето поле за действие. Творчеството е реката, която потича към физическия свят и се излива през ръцете ми. Човек може да е творец на всички нива от ежедневието си, не само в традиционно възприеманите сфери и професии. Всяка една работа, която води до нещо добро е творчество. А най-голямо творчество според мен е отглеждането на децата.


 Кога се научи да плетеш и как това хоби се превърна в професия?

Предполагам, че някъде дълбоко в гените ми е заложено влечението към приложните занимания,  които са много характерни за жените от рода на майка ми. Низането на първите си бримки научих от баба ми, тя беше изкусна плетачка. Истината е, че не зная много плетки, не съм и умела майсторка. Възприемам се като „употребител“ на прежда. За мен водещо е формообразуването и усещането за цветовете, преждата е само изразно средство. Започнах  плетаческите си занимания с шапки и картини от прежда. После по гребена сезоните преминах през украшения, аксесоари, декорации, а меките играчки са любимата ми част. Имам и особено предпочитание към текстилните кукли. Всяка изглежда различно, има собствен характер и индивидуалност. С тях времето спира, а аз усещам се като дете - чисто и освободено,  далеч от обсебващия свят на „възрастните“.

Какво е образованието ти и на къде те завя вятърът всъщност :)

По образование съм Ландшафтен Аритект, но по стечение на обстоятелствата съм работила в други сфери, свързани с документи, тръжни процедури, стандарти и сертификати... За съжаление в България все още не са възникнали подходящите условия за практикуването на тази красива, творческа професия. От друга страна флоралните мотиви са облика на Цветоплети  и основата, от която черпя вдъхновение. Затова и се шегувам, че съм Ландшафтен Архитект от един по-нетрадиционен вид.



Имаше един много интересен проект за домашен куклен театър, би ли разказала за идеята и главната героиня в него - Снежка?

Всеки, който ползва социални мрежи е попадал на игри с награди и рекламна цел- достатъчно е да харесаш, кликнеш, споделиш, за да ти се увеличи шанса да получиш някоя награда. На мен пък ми се прииска да измисля някаква игра, в която да са въвлечени деца и родители, да правят нещо заедно, да мислят, творят и решават, а не просто да „кликват“. Така се роди идеята за Домашен театър  Снежка Мечтателката – Конкурс за малки  сценаристи.  Снежка е една снежна човечка от северните  ледени планини, която мечтае да гони пеперуди на слъчеви поляни, да види брега на лазурното море. Разбира се излагането на топлина е доста рисковано за нея, което и беше проблемът за разрешаване. Направих декорите, театъра, сценария, героите. Цялото Цветоплетно семейство запретна ръкави и се включи в реализирането на идеята. Заснехме началото на историята и предложихме на малките фантазьори да намерят начин да сбъднат мечтата на Снежка. Наградата беше заснемане на продължението с най-оригиналния сценарий и награда – самата Снежка. Участниците в конкурса не бяха много на брой, но пък имаше доста интересни хрумвания. Така всички заедно направихме Снежка щастлива.

Освен да придаваш форми чрез прежда, плетеш и косите на дамите :)

Плетенето не се ограничава само в разстоянието между няколко куки. Плитките в косите също са предизвикателство. Правя ги с удоволствие и фантазия, надграждайки основните похвати. Използването на цветя и други елементи внасят допълнително очарование в прическата, правят я уникална и неповторима. Нетрадиционни и различни са ЦветоПлитките с найлонови торбички.






Участваше и в много интересен проект за облагородяване на публичното пространство. Би ли разказала повече и за него?

Работилница за дизайн на обекти в паркова среда „Манифактура” беше част от фестивала за изкуство в публично пространство ‘Западен парк”.  Екип от дизайнери и приложници се събрахме, за да работим съвместно с желаещите да се включат доброволци, по създаването на среда за почивка и забавление, аксесоари и декорации, които да останат в парка и да се ползват от посетителите по време на фестивала и след това.  За тази цел участниците и екипът на работилницата избрахме различни, открити в парка и района край него „полуфабрикати”,  които с помощта  на разнообразни техники да се превърнат в дизайнерски продукти с функция. ”Полуфабрикатите” бяха  паднал клон, автомобилни гуми, дънери...  Използвахме и нови материали – прежда, сезал, крепежни елементи, тел.  Искахме да направим практическа демонстрация как може без употребата на специални материали и  условия, само по пътя на доброто желание и творческо вдъхновение, да се направи нещо приятно за окото и полезно за употреба. В работата, с най-голямо желание се включиха и деца.

Освен всички тези дейности, с които си се захванала ти имаш и семейство и две прекрасни дъщери. С какво се занимавате в свободното време с децата?

Специално време за занимания, нямаме в програмата си. По-скоро винаги намираме повод да измайсторим нещо заедно и да го приложим в ежедневието си. Децата ми растат с мисълта, че винаги е по-добре, ако можеш,  да направиш нещо със собствените си ръце и въображение, отколкото да отидеш до магазина и да закупиш поредната ненужна вещ. Споделяме, обсъждаме, ако възникне проблем – намираме решение. Децата заемат и основно място в представянето на Цветоплети, защото са назначени на ключовите позиции „Съветници на Цветоплети“.  Забавляват се с новите хрумвания,  винаги са готови да дадат по някоя свежа идея.

Със сигурност те са имали една незабравима лятна ваканция с представлението "На крилете на словото", което представихме и на нашата страница!

Голяма част от лятната ваканция на дъщерите ми прекарваме в родния ми град – Ямбол. Всяка година с децата от квартала правим концерти и представления. Тази година  момичетата са поотраснали и традиционното ангажиране с песни и танци, като че ли не беше достатъчно, за да задържи пълноценно вниманието им. Реших да измисля нещо различно, което да отнема повече време за подготовка, да предразполага към творческо мислене. И така дойде проектът с вестници, който носи името Модно ревю „На крилете на Словото“. За моя голяма радост първоначалното недоверие към идеята и използваните материали прерастна в любопитство и желание за участие.
За децата целият процес на измисляне, сътворяване, репетиции на  представянето, който продължи 2 месеца,  беше много интересен и забавен. С голямо удоволствие се включиха и в изработването на отделните части, а още повече в дефилирането пред истинска публика. Участие взеха и роднини на децата, което пък беше още по-увлекателно, защото се получи нещо като творческа забава за малки и големи.

Една друга част от многото ти същности е музикалната. Как съчетаваш музиката с приложните занаяти?

Музиката е неизменна част от моите  търсения и ако не я слушам или пея, просто си звучи в главата ми. Участвам в две групи – Евентуално /акустична китара и вокал/ и ПънкиБлуз /вокал/. Като стил двете групи нямат много общо. Тук наистина може да се каже, че в двете участват различни мои същности. В ПънкиБлуз пее една по-дива, пънкарска  и непримирима към социалните несправедливости моя част. С Евентуално пък изпълняваме експериментална авторска музика, незачитаща стилови ограничения, както и нетрадиционни кавъри. 

Какво ти взима и какво ти дава творчеството?

Творчеството ми дава свобода да се изразявам.

Какво мислиш за хендмейд културата в България – за творците и публиката?
 

Мисля, че бавно и постепено нагласите се променят и все повече започва да се цени ръчния труд, да се възприема и като работа, а не просто хоби.  Благодарение на творците и хората, които работят за популяризирането на тези дейности, има възможност и за жив котнакт с публиката.  Срещам се и с много креативни хора, които имат таланта и необходимостта да творят, да излязат извън наложените рамки и стереотипи. Но истината е, че тези които успяват да се издържат от нещата, които правят с ръцете и сърцето си, са  малко. И затова творците в България са поставени в изключително неизгодни условия.

За какво мечтаеш и какво си замислила в бъдеще (иначе казано: "какви са бъдещите ти творчески планове" :)?

Следвам интуицията си и в повечето случаи експериментирам. Не мога да се огранича само в плетене, шиене, рисуване или някаква друга определена дейност. Чувствам се пълноценна при работата си с деца, защото те са най-благодатната почва и в тях доброто бързо израства. Творчески планове нямам, защото творчеството не подлежи на контролиране и планиране, то извира. Може да се каже, че търся и се надявам да намеря работа и поле за изява, което ми дава възможност да проявя творческия си потенциал.













Коментари