7-те смъртни гряха

7 материала, които трябва да избягваме

Автор: Joe Laur*

В храма на здравословния живот 
някои грехове  са по-смъртоносни от други.

Дребни грехове, като да забравите да рециклирате хартията, могат да бъдат пренебрегнати, освен ако не сте издател на вестник. Но други трябва да бъдат избягвани на всяка цена. Тук ще ви предложим списък на 7 субстанции, които предизвикват най-големите проблеми в околната среда и които можем да избягваме с няколко прости правила.



1.    PVC (известен още като поливинил хлорид, винил, пластмаса #3)
Всеки има някакъв винил в дома си - по облицовката на мебелите, водопроводните тръби, винила е третата най-често използвана пластмаса. Обикновено от него могат да се извлекат някои лоши неща, като диетилхексил фталат, който е забранен в Европа, винил хлорид и диоксини. Американският съвет за зелено строителство (Green Building Council) заявява, че “рискът от диоксинови емисии поставя PVC сред най-лошите материали за човешкото здраве”. Това не означава, че трябва да свалите виниловите обшивки на тръбите,  но избягвайте играчки (включително секс играчки) с PVC. Едва ли винила е нещо, което искате във или около вашето дете.

2.    Полистирен, стиропор или пластмаса #6
Стиропорът се рециклира трудно заради неговата лекота (особено стиропорената пяна) и ниската си отпадъчна стойност. Изхвърленият стиропор не се разгражда по биологичен път дори и за стотици години. Често използван е за чаши за кафе и кутии за храна, съдържа бензен,  който е известен канцероген. Министерството по храните и лекарствата (FDA) го намира за безвреден, но съществуват изследвания относно стиропоровите кутии за храна, които твърдят че стиропорови олигомери преминават в храната и могат да увеличат нивата на тироидните хормони. Ваше решение е дали искате горещото си кафе сервирано в полистирен. Аз лично го избягвам.

3.    Олово
В миналото е широко използвано във водопроводните инсталации,  в бензина и редица бои. Оловото и днес  се използва в някои строителни матерали, батерии, куршуми и други приложни материали. Оловото е отровна субстанция за живите същества. То поразява нервната система и причинява мозъчни и кръвоносни нарушения в бозайниците, също така е мощен невротоксин, който се натрупва в меките тъкани и костите. Оловни отравяния са били документирани в древен Рим, Гърция и Китай.  От днешен Китай, както се оказва, продукти с оловна боя са били внесени в САЩ. Ако се намирате в стара къща, много вероятно е в нея някъде да има олово. Лесно се рециклира, което е добре, защото е предвидено, че ще се изчерпа до 20-40 години.
Намерете заместител.

4.    Живак
Използва се в термометри и флуоресцентни лампи, живакът е много полезен, когато е правилно съхранен. Но горенето на въглища, особено за електричество, изхвърля много живак в атмосферата, от където пада с дъжда и попада в рибата ви. Той е един от най-токсичните метали. Можете да се предпазите от него като рециклирате флуоресцентните си лампи  на подходящите места и като изключвате лампите и другите уреди, които не използвате, като по този начин ще намалите употребата на въглища за електричество. 50% от електричеството на САЩ идва от горенето на въглища, така че намаляйки потреблението на електоенергия вие предпазвате околната среда от живак.

5.    Азотен оксид, NOX
Основен парников газ и замърсител на въздуха, NOX изтънява озоновия слой, което е предпоставка за по-голям риск от рак на кожата, също така и затопля атмосферата. Отново голяма част от него идва от горене на въглища, където филтрите работят, за да го отстранят. По-малко електричество, по-малко въглища, по-малко NOX. Изключете лампите!
6.    Серен диоксид, SOX
Също като NOX е голям замърсител и заедно с него е главният обвиняем за киселинния дъжд. Познахте – въглищата, които горите. Въглищата са Сатаната. Използвайте по-малко електричество!

7.    Въглероден диоксид, СО2  
За разлика от някои субстанции по-горе, СО2 е крайно необходим за живота – растенията го дишат при фотосинтезата и ни дават кислород в замяна. Но в момента той е прекалено много. СО2 е основният парников газ, който задържа слънчевата топлина на земната повърхност, затопляйки климата. Горенето на въглища, петрол и газ допринасят най-много за проблема с СО2, така че като намалим шофирането, използването на електроенергия и горенето на изкопаеми горива, ние го държим далеч от атмосферата.  Засаждането на дървета и увеличаването на зелените площи изсмукват СО2, както и енергийното спестяване намалява нивата на отделяне. Слънчевата, въздушната и ядрената енергия не отделят никакъв СО2.

Превод от английски: Елина Александрова
Източник: http://greenopolis.com
----------------
*С благодарности към автора, който ни разреши превода и публикуването на статии от greenopolis на страниците на този блог.

Коментари