Направи си сам: Салфетник

Отдавна не съм писала и споделяла тук, но изолацията у дома по време на карантина е доста подбуждащ творчеството фактор. И нали съм по практичното творчество - ето една идея как да си направим от отпадъчни материали салфетник за кухненската маса.

Необходими материали и инструменти:
- кутия/кашон/картон за конструкцията
- салфетки в различни цветове
- малко боя - латекс или акрил
- лепило С200
- четка
- ножица
- попивателна кухненска гъба

За конструкцията на салфетника използвах кутия от мобилен телефон. С малко кълцане и напасване направих формата. Тук-там залепих хартиено тиксо, за да стане по-стабилно и след това облепих цялата кутия с С200 и късчета хартия от стара и скъсана книга (не ме анатемосвайте за това, не беше някое ценно издание). След това боядисах с останал от ремонта на детската стая патешко жълт латекс. Да прозират отдолу буквите бе търсен ефект, но ако не е важно за вас, може да боядисвате до получаването на плътен непрозрачен цвят.


След като изсъхне всичко добре, идва ред на хубавата част - украсата. За целта използвах салфетки, от които се правят усукани лентички. Любима моя и много благодатна техника :)
Как се правят лентичките? От опита ми съм установила, че трипластовите салфетки са идеални за тези занимания. Отделят се пластовете, за да получим по-тънки лентички и се разрязват наполовина. Намокряме попивателна кухненска гъба и върху нея от единия край по диагонал започваме да навиваме салфетката. Намокряйки се, оформянето става бързо и лесно.  След това намазваме с лепило С200 върху основата и започваме да моделираме формите, които искаме да направим. Като с фитилчета пластилин. Върху готовите форми отново минаваме с лепило и оставяме да изсъхне добре. Накрая може да минем още един или два пласта с лепило, за да стане всичко по-здраво и издръжливо. И така салфетника е готов :)
Приятно творчество и бъдете здрави!






Коментари