17 май 2013

Парцал фест: За децата

Тази година фокусът на парцаливеното ни събитие ще е върху децата и тяхното устойчиво възпитание. Всяка една промяна, която искаме да видим в света около нас трябва да започне от най-малките и примерът, който ние като възрастни им даваме. Тази година ще ги провокираме да творят, да се докоснат до магията на рециклирането, да играят с естествени играчки, ще стимулираме въображението им и ще дадем полет на мечтите им. На 1 юни "От нищо нещо"  и Община Пловдив ви канят в Цар Симеоновата градина най-малките жители и посетители на Пловдив за едно зелено приключение с мисъл за природата.


Какво ще видим в програмата? Започваме представянето на участниците в Парцал фест не случайно с Движението на българските майки – една силна организация от активни майки, доказали се през годините в безусловната си грижа и отдаденост не само към собствените си деца, но и ангажирали се от сърце и душа към децата останали по неволя без родителска грижа. С радост им подаваме ръка, за да представят неповторимите си ръчно изработени изделия, за да може на този първоюнски празник да има още повече грейнали детски усмивки. С този благотворителен базар Движението ще има възможността да набере средства, с които да се подпомогнат текущите им проекти за децата от детските домове за лишени от родителски грижи в Асеновград, Нареченски бани и Зелениково. Нека им помогнем и заедно да усмихнем и разнообразим живота на тези деца!

Повече за проектите на Звено Пловдив:
http://www.fdbm.org/bg/ca_2.html

Фондация ДБМ - Пловдив


Animal Hope Bulgaria - Plovdiv ще помогнат на всички малки и порастнали деца да научат повече за бездомните животни, които търсят своя дом, обич и приятелство. Тяхното представяне е за всички, които вярват,че приятелството няма порода. За хората,които знаят,че детството е най-щастливо с верен другар до теб, че когато се грижиш за някого порастваш по-добър и отговорен човек, че кучетата и децата могат да се забавляват заедно.
Заповядайте на празника, посветен на децата и кучетата в рамките на "Парцал фест" на 1 юни 2013 г. Доведете децата и кучетата, за да покажат как можем да се забавляваме заедно. Ще има весели игри и конкурси,с награди за участниците. Ще може да разгледате чудесният базар и да харесате подарък на домашният си любимец. Всички средства,които ще се съберат с ваша помощ ще бъдат използвани за покриване на многобройните медицински разноски за животните, които имат нужда от подадена ръка.

Повече за събитието:
https://www.facebook.com/events/328563167270964


Втори А клас от ОУ „Васил Левски” – гр. Чирпан са ни подготвили своите уникални предмети, изработени само от отпадъчни материали от сръчните им детски ръчички. За материали за творчество си използвали пластмасови бутилки, капачки от безалкохолно, ролки от тоалетна хартия и стари списания. Те са еко клас и вече имат първата си изложба в родния им град и със сигурност ще покорят и нашите сърца. Преподавателката им споделя: „Децата от малки трябва да изградят екологична култура, която не е особено застъпена в училище. Нашата цел за 4 години е да се работи системно и целенасочено за това изграждане. Учениците от 2 а клас мислят вече по различен начин и знаят своя принос за опазването на природата.” 
Нека подкрепим усилията им и да покажем, че всяко едно дете може да промени поведението си в устойчиво, да обича природата и да се грижи за нея. Нужна е само малко подкре
па и от нас възрастните!

На „парцаливеното” ни събитие ще представим много алтернативи на децата за играчки, които са устойчиви, интересни, ръчно изработени с любов и въображение от авторите им. 
Всяка една от куклите на цветната фея Цветоплетиима свой живот и вдъхновение. Те са ръчно изработени от естествени материали, носят много радост, затоплени от детските ръчички, те отдават топлина сякаш имат сърчица. Кукли за игра, за приятелство, за пръстчета, за малки и големи.
С куклите за пръстчета пък игрите са забавни и творчески. Можем да влезем в ролята на малък герой, да си направим театър или пък да си побъбрим с мъника, настанил се на детското пръстче. А може пък и мама и тате да се включат в игрите 
Цвети е подготвила и весела балонена игра на дартс за мъниците, така че не пропускайте на 1 юни да ни посетите!
 

Ателието На Феите са вече ветерани в участието си в Парцал фест. И как да не бъдат, като играчките, които създават с двете си ръце и куката за плетене са толкова неповторими, чаровни и симпатични, че не само на децата им се иска да ги нагушкат и никога да не се разделят с тях! Вече няколко години Дени и Веси следват мечтата си да създават играчки, които са естествени, неповторими и необикновени. Каква по-хубава алтернатива за децата да играят с ръчно изработените им творения, вместо с пластмасовите и плюшени играчки, създадени от незнайни машини и заводи, на някоя поточна линия. Нека учим заедно децата си да ценят естествените материи, вложеното въображение, ръчния труд и уникалността!
Заповядайте да се запознаете с две истински феи вълшебници на плетивото на 1 юни в Цар 
Симеоновата градина в Пловдив!Всяка вещ има своето двойно предназначение и е добре и децата да научат това. Когато някоя невидима сила краде чорапите от пералнята, едва ли ни хрумва какво да направим с един самотен чорап. Ето, че приятелите ни от BOOM ART Дени и Росен са подготвили чудесни чорапени истории за малчуганите. Никакво хвърляне на боклука! С малко напътствия и помощ, децата ще научат магията на превръщането на един обикновен самотен чорап в мек и топличък приятел за гушкане. През целия ден на масичката на Бум Арт, освен че ще се научат да шият, децата ще могат да рисуват и споделят своите творчески виждания за животните, а най-добрите рисунки ще бъдат наградени с истинско чорапено животинче.
Заповядайте с децата си на 1 юни в Цар Симеоновата градина на вълнуващите Чорапени истории!
Когато става въпрос за играчките на децата ни, колко от нас родителите се замислят доколко са полезни материалите, от които са изработени, подходящи ли са цветовете и формите им за детското неоформено още съзнание, развиват ли въображението и креативността на децата ни? В призванието си да бъде майка Вера Русева е открила и още едно предизвикателство - да създава играчки. Главният вдъхновител и контрол за качеството е собственият й син, който е вече на две годинки. Вера за първи път ще представи играчките си пред по-широка публика и се надява да получи най-важната оценка за творчеството си – усмихнатите детски сърчица  
Заповядайте на премиерата на Zverche - Handmadeна 1 юни, в Цар Симеоновата градина, където Вера ще представи ръчно изработените си играчки и аксесоари за малките дами.

Една доста сериозна тема, която Парцал фест си поставя е комерсиалното мислене, което се налага безмилостно и върху децата ни от телевизията, медиите и средата, в която живеем. При детските стоки индустрията свързана с анимационните герои е безпощадна и в повечето случаи още преди да излезе дадено филмче, вече играчките са на пазара и колелото на индустрията е завъртяно. Виждаме като родители истината за качествата на тези забавления и тяхната масовост, но често не успяваме да отстояваме позициите си пред децата ни или не ни достигат възможностите за по-стойностни игри, занимания и играчки. Затова целта на нашият фестивал е да предложим алтернативи на масовите стоки. Щастливите бухали Happy Owls на Антоанета Стефанова, например, са пълна опозиция на едни други, не особено щастливи пилета. Те носят символа на мъдростта, гората, добротата, а не гняв и агресия. Изработени от отпадъчни текстилни парчета, Антоанета е съшила в тези умалени копия на царя на горските птици много любов, положителни мисли и идеята за опазването на красивата ни природа. 
Ще може да се докоснете до тях в Пловдив, единствено на 1-ви юни, в Цар Симеоновата градина и да се запознаете лично с тяхната красива и усмихната създателка.


Някой спомня ли си времето, в което нашите баби са събирали всяко малко парцалче, за да го вплетат в шарените черги, които са създавали уют в домовете им? В сегашното време, в което има всичко в магазините, парцалените черги ни се струват някак овехтели и демоде, без да си даваме сметка за пестеливостта на българката и труда, любовта и времето, които е втъкала в шарките. Възпитавайки децата си в това време на забързаност и всичко наготово, сякаш забравяме да им разкажем за онова богатство, което можем да създаваме сами с ръцете си, за непотребните наглед неща, за които е нужно въображение, за да се претворят в нещо ново и потребно, за търпението, стремежът към красота, за творецът във всеки един от нас, чакащ да бъде събуден. Какво би бил нашият Парцал фест, ако не разкажем върху стана поне една парцалена приказка? А Лозка Борисова умее да разказва чрез багрите и парцалките и ще очаква всяко дете, което иска да послуша между редовете и да отключи творецът в себе си. Ако пък историята вече я знаете, донесете парцалената си черга, полежете на нея между дърветата в Градската градина и изпратете мислите си нагоре, нагоре, докато се превърнете в усмивка :)
На Парцал фест ще имате възможността да се запознаете с един популярен, но за жалост малко пренебрегван в България метод за възпитание и образование на децата, носещ красивото послание „Порастването е радостно пътуване”. Валдорфското ателие „С детски ръце и сърце” ще бъде водено от Диди, Ели и Юлия, които са ядрото на инициативата за създаване на Валдорфска детска градина и училище в Пловдив. Ето и тяхното представяне:
„На 1 юни каним гостите на поредния Пловдивски Парцалфест - деца и родители в нашата шатра, където да се впуснат и усетят пътешествието! Името му е ПОРАСТВАНЕ. И е нещо съвсем естествено. Но ние възрастните често забравяме това. Валдорфските методи ни припомнят, че ПОРАСТВАНЕТО може да бъде интересно приключение, а не само едно преживяване.
В Шатрата ни представяме този подход като покажем готови играчки от естествени материали, а в двете творчески работилници ще демонстрираме начините за изработването на валдорфски играчки от естествени материали от деца- признат валдорфски метод за развитие на детското въображение, чувстване и мислене.
Вдига завеса и Сцена „Приказките на баба”, за да припомни народна мъдрост за предаване на опит. Както баба вдъхновява детето със своето съпреживяване, така и валдорфският учител се стреми да разказва и чете. Следват драматизации - начини за усвояване на света.
Очакваме към нас да се присъединят и валдорфски родители и педагози от инициативите в София , Стара Загора и Смолян! 
Заповядайте, да усетите магията, която следва естествения ход на детското развитие!”
Идеите на Детски клуб: Веселата къща са изпитани в работата им с децата, имат образователен характер, без да престават да бъдат забавни и интересни. Техният мироглед за възпитание, образование и развитие на децата напълно съвпада с философията на Парцал фест. Работилницата им ще включва изработка на фигури от камъчета и сглобяване на елементи от дърво, които децата ще могат да украсят и оцветят с тяхното богато детско въображение. Заниманията развиват уменията за конструиране, разполагане в пространството, концентрация, естетическо чувство, а работата с естествени материали успокоява и хармонизира.
Клуб Marioletka е място за творчество, усмивки и нови приятели! В ателието им всяко дете ще се превърне в творец, ще намери много вдъхновения и ще откриенеподозирани до преди свои качества. Ако децата ви обичат да творят у дома, те предлагат прекрасни комплекти за домашно творчество, които могат да бъдат и един чудесен подарък за любимите ни хора. Ето какво сподели с нас Мариета Шишманова, управител на клуба:
„Бихме желали да участваме във фестивала първо защото знаем колко много децата се забавляват когато творят. За нас е важно децата да се научат сами да постигат нещата към които се стремят със собствения си труд, а това е една чудесна възможност да им се вдъхне увереност, че сами могат наистина да се справят чудесно. И не на последно място да знаят, че чистите ръце са важни за да е здрав организма им.”
Заповядайте на 1 юни и се включете в сапунените работилници!
На 1 юни ще се забавляваме със Силвия Ангелова от SilistoArt, затова посетете задължително нейният малък щанд с "детски еко прекрасности"! Заедно с нея децата ще творят бижута, човечета и буболечки в Макаронената работилница, ще играят на морски шах от камъчета и на "Кой е точен" с консерви и капачки. Силвия използва предимно природни материали в творчеството си, а всяко наглед непотребно боклуче претворява в красиви и практични вещи. Сигурни сме, че с обаянието си ще вдъхнови и децата да променят отношението си към материалите, с които могат да творят и да уважават повече това, което ни дава природата.
Ето какво ни написа Силвия в представянето си: „Аз и моето семейство подкрепяме и се стремим към природосъобразен начин на живот. Децата са нашето бъдеще , те са жадни за знания , нека да им покажем, че радостта не се крие в игрите на компютъра и в множеството пластмасови играчки, а в простичките неща, които природата ни е дала в изобилие! Представянето ни във второто издание на "Парцал фест " на 15.09.2012 г. беше невероятно изживяване за нас, най-много усмивки ни поднесоха малките участници в Макаронената работилница , която организирахме тогава. Затова отново с радост ще се включим в детското издание тази година!”
Всеки , който вземе участие в творческата работилница или си закупи "детска еко прекрасност " ще участва в томбола - три от "Ангелите на Анжи" ще полетят към новите си приятели.
На Парцал фест ще има и няколко автори с предложения за малките кокетки. Екатерина Николова използва отпадъчни парченца плат и уменията си в плетенето на една кука, с които създава красиви цветя, брошки, диадеми, шноли. Всяка малка госпожица с радост би добавила от свежите аксесоари къв тоалета си :)


Сурпина Семерджиева изработва шарени красоти, насочени главно към детската аудитория и по-точно към момиченцата - шноли, пръстени, брошки и диадеми с изплетени на една кука цветя в най- разнообразни цветове на преждата. Цветята й се изработват от памучна конечна прежда, която е била преработена (разплетена). Създава цветни аксесоари за шарено настроение.

Катерина Христова от RoSHLA Аccessories създава ръчно изработени, с много любов и старание, аксесоари за коса и други шарени творения - диадеми, фибички, брошки за малки и големи госпожици. Всяко дете, закупило нещо от щанда й, ще получава балон за подарък.
Кое дете не обича татуровките в днешно време? Деси Аспарухова ще предложи на децата красива, естетична, натурална и напълно безопасна алтернатива, изрисувана с къна (хена), без вредни химикали, които да проникват в кожата.
Да се нашарим на воля на 1 юни в Цар Симеоновата градина 

Плетенето е едно умение, което дава свободата да се създават толкова много красоти и полезни вещи. Деси Миткова с нейните Плетени изкушения ще сподели знанията и уменията си в това изкуство с децата, за да изработят сами своите първоюнски подаръчета – малки елементи като калинки, пеперудки, цветчета.
Посетете щанда и работилничката й и се насладете на красотите, които създава с душа и сърце – 1 юни, Пловдив, в Цар Симеоновата градина.


В Atelier Natural са си поставили не леката задача да формират нов вид потребители и ценители на ръчното творчество и да възпитават у децата уважение към уникалните стоки, усет към красивото и естетиката, гордост от притежанието на уникати, създадени с любов и внимание. В продуктите на Ателието няма въглероден отпечатък върху околната среда и това ги прави предпочитани от родителите. Малките посетители на щанда на Ателието ще бъдат изненадани с дребни симпатични подаръчета по случай Деня на децата – 1 юни, в цар Симеоновата градина в Пловдив.
https://www.facebook.com/atelier.natural.7
 
Пачуъркът е онази част от шивашкото изкуство, която съумява от дребни и непотребни парченца плат да създаде красиви форми, фигури и картини върху текстила. Милена Лазарова от Mille ART ще ни покаже как от дребни парцалчета е сътворилаза децата одеалца, калъфчици, рисувани възглавници, рокли за книжки, джобарници и метри за мерене колко са порастнали малчуганите. Всичко е сътворено от еко материали, с много любов и желание.
Заповядайте и ги вижте на живо, на 1 юни, в Цар Симеоновата градина, Пловдив!

 
Буба Мара стартира като марка, пространство и идея създаваща малки удоволствия, емоции и улеснения за бъдещите и настоящи майки. С две думи, правят дрехи за бременни и кърмещи майки, както и тениски със забавни и мотивиращи печати за цялото семейство. От-нищо-нещо е най-често принципът им на работа, сътворяващи красиви и функционални неща от привидно непотребни материали. Аксесоарите им са от парченца плат, изхвърляни от текстилните производства, от непотребни вещи и секънд хенд открития.
Във фестивала ще се включат с ръчно изработени аксесоари за деца и майки, чанти и тениски със забавни печати.
Природата ни е дала толкова много ресурси, които да използваме разумно в живота си, които след време да се връщат отново при нея и да се получи един хармоничен кръговрат. Ето например, Ивайло Димитров е съчетал идеалната комбинация от прекарано време на чист въздух с полета на творческата мисъл – една разходка в гората му дава достатъчно материал за изработването на полезни вещи като Кошници от Шишарки и други хрумки на въображението му.
Нека даваме повече възможност на децата ни да прекарват времето си сред природата, за да се научат да я обичат и ценят. Нека по-често разговаряме с тях сза проблемите на Земята и как всеки един от нас носи отговорност за нейното опазване, защото до колкото повече естествени материали се докосваме в ежедневието си, толкова по-близко се чувстваме до истинската си същност. От децата ни и нашият пример зависи дали след време ще живеем в пластмасова, сива планета или в зелен земен рай.
 
Рециклирането е друга сериозна тема, на която трябва да обърнем внимание с децата. Всичко започва от това да ги научим да купуват по-малко, за да създават по-малко отпадъци, преминем през разделното събиране на боклуци и тяхното рециклиране и стигнем до това как по-дълго да употребяваме вещите си и да променяме предназначението им, ако е възможно. С Марина Джиджова децата ще имат възможността да участват в един много важен урок – как хартиените отпадъци могат да се превръщат с малко търпение в полезни вещи. Ще могат да се включат в нейната детска работилница за плетене с хартия и да сътворят заедно кошнички, сърчица, цветя, дори и шапки за лятото Ще могат да видят една магия на хартията – как най-обикновени вестници, списания и рекламни брошури се трансформират пред очите и през ръцете им. Резултатът е по-малко боклук в кофите и повече красота и удоволетворение в душите ни
1 юни – в Цар Симеоновата градина с Marina Djidjova!
 
В рамките на Парцал фест децата ще имат възможността да изработят свой уникален ловец на сънища - талисман, който да помага за тяхното здраве, защита и най-вече при лоши сънища, под вещите наставления на винаги усмихната Юлия Шматько, енерго дизайнер в Ателие "Haven For Soul" Тя ще им разкаже за легендата на сънохващача, за тайната сила на талисманите, за това как да бъдем в хармония със себе си и цялата Вселена. Децата ги очакват вълшебни мигове в нейната компания на 1 юни, в Цар Симеоновата градина!
— с Julia Shmatko.
 
Емилия Донева е подготвила в рамките на Парцал фест детска творческа работилница за рисуване на керамични медальони. А на масичката й ще откриете доста еко продукти – от рисувани кратунки, до подаръци от рециклирана хартия, всякакви Handmade_art_things и изненади за децата. Забавлението е в кърпа вързано на 1 юни!
На 01.03.2013г. в Пловдив беше открит Център за настаняване от семеен тип към Комплекс за социални услуги "Олга Скобелева" гр. Пловдив. В него са настанени 11 деца на възраст от 7 до 12 години, с ментални и физически увреждания, които нямат подкрепата на семейства и на този етап това е единствената алтернатива да живеят в свой Дом. Децата участват в ателие „Изкуство” и ателие „Грънчаство” организирани от Дневния център. На Парцал фест те ще представят изработените от тях предмети в двете ателиета. Всички ние ще можем да се насладим на красотите създадени от децата и да подкрепим желанието им да творят и да създават вълшебния си свят!
Заповядайте на 1 юни в Цар Симеоновата градина!

Модулното оригами е особено подходящо за децата в предучилищна и училищна възраст. То развива въображението, възпитава търпение и постоянство. Освен това се усъвършенстват фините движения на пръстите. Големите модели могат да се строят и от няколко човека. По този начин децата се научават на екипна работа. Освен приятно прекарване на времето, чрез тази техника могат да се изработят много ефектни и оригинални предмети за украса на дома или за подарък.
Комплектите за сглобяване на Николай Донов може да откриете на щанда на Зелени Балкани на 1 юни в Цар Симеоновата градина в Пловдив.

Петя Маркова ще ни представи от-нищо-нещо ръчно изработени съкровища от отпадъчни материали под логото на Angel art bg – кукли-ангели, феи, мишки, лисици от филц, картички и още изненади е подготвила за малчуганите, които ще посетят Парцал фест. Според Петя творчеството и фантазията носят хармония в засиленото ни ежедневие и е наше право да се развиваме и забавляваме заедно.
www.angel.art.bg


Храненето е също много важна тема, която ще засегнем на Парцал фест – как децата ни да растат здрави, силни, усмихнати и в хармония със заобикалящия ги свят. Меги Божикова се занимава от дълго време със здравословно хранене и готвене на вкусни и полезни храни, изнасяла е множество семинари по темата за храненето при децата, специалист е по темите за веганството и вегетарианството. С нейна помощ децата ще се впуснат в дебрите на готварството в работилничката й „Сладки бонбонени творения и пъстри солени изкушения”, за да научат повече за полезните храни за израстването им и за забавната част на готвенето. Заповядайте с децата си между 16 и 18 ч. в Цар Симеоновата градина, в рамките на Парцал фест, за да създадем вкусна изложба на бонбонки и соленки, приготвени с най-важната съставка – въображението на малчуганите!
Бяла Маца са си поставили за цел в рамките на Парцал Фест да представят на децата традиционни стари занаяти и традиции, както и изделия от естествени материали като вълна, филц, полускъпоценни камъни и други изненади.

Велислава Крумова ще участва с кукли-чанти, килимчета, играчки, панерчета, картички, рисувано стъкло и други изделия, изработени от хартия, стари дрехи, парцалчета, студен порцелан, шишарки, клончета, жълъди, и др. Ще покаже на децата как от стари дрехи могат да си направят кукли-чанти и как да изработват различни неща от стари вестници, както и техниката за рисуване върху стъкло.
В Gotinoto magazinche се занимават с изработката на накити от всякакви природни материали, като са се специализирали в тези от костилки и семена. На Парцал фест ще покажат любовта си към децата и природата, демонстрирайки пред малки и големи изработката на човечета и животни от жълъди и костилки.
 Zeleni Balkani са с 25 годишен опит зад гърба си в опазването на околната среда и са една от най-силните неправителствени организации, работещи в тази област, затова за нас е чест, че отново ще уважат събитието ни с присъствието, опита и знанията си. Ще представят на децата информация за дейностите си и застрашените видове, които имат нужда от опазване. За да бъде разбираема дейността им и за най-малките, ще правят заедно оригами от стари списания и вестници, ще украсяват щипки, представляващи защитени видове растения и животни. Вероятно ще сътворят и други подобни, лесни за изработване и с малко материали нещица, за да предадат идеята си за природата
Ще носят със себе си и материали от техния еко електронен магазин http://greenbalkans.org/shop/bg/. Това, което ни написаха в писмото си ни разчувства и обнадежди, че Парцал фест е едно събитие, което има реален смисъл за промяната на нагласите у хората, относно опазването на природата, затова споделяме тази част и с вас:
„За втори път ще участваме на Парцал фест. Възхитени бяхме от първия брой на това мероприятие, основно заради уникалните ръчно изработени неща, съчетаващи присъствието на безброй мотивиращи и вдъновяващи автори и организации. Според мен Пловдив има нужда от подобни зареждащи ядра от хора, които да възпитават бъдещото поколение в хармония и уважение към природата. За нас ще бъде обогатяващо срещата с нови хора, опит и емоции, както и обмяната на информация!”Маргарита Учкунова от Cinnamoon е педагог по професия и призвание, умее да задържа вниманието на децата и да им показва света през един по-пъстър и позитивен начин. В Парцал фест ще се включи с работилничка за „Приятелски гривни” от хартиени мъниста и текстил. С изработката на тези гривнички децата ще научат, че от едно старо списание или изрезки от хартия могат да сътворят едно прекрасно бижу и в същото време да се научат на толерантност и приятелство. Маргарита ще представи и своите бижута и аксесоари от естествени и рециклирани материали. На 1 юни, в Цар Симеоновата градина!


Софи от Art Gallery ''Sappho'' by Sophie ще запознае най-малките и любими същества с изкуството и начина на създаване на една поздравителна картичка и ще допренесе с нежното си обаяние към фестивала, учейки децата колко е красив светът около нас.


Основен организатор на Парцал фест е Мая Александрова, създател и автор на сайта От нищо нещо.
Именно в търсене на съмишленици, които също са увлечени от от-нищо-нещо идеята се ражда и първото издание на феста през 2011 г. който вече трета година ще обедини хора с всякви професии и интереси, за да творят, рециклират и майсторят с мисъл за природата.
Освен на Парцал фест, Мая е организатор и на свободния пазар Айляк бутик и съорганизатор на Свободната книжарница в Пловдив, Еко фест на любовта и виното, Моята Еко Коледа.
През септември 2012 г. по покана на Читалище 'Съвременник' Пловдив сайтът вече има и свое място за провеждане на ежеседмични неформални сбирки под името Работилница "От нищо нещо" . Добре дошъл е да се включи всеки, който иска да усвои различни творчески техники, да намери ново приложение на старите вещи, да потърси помощ за даден проект, да се откъсне от ежедневните задачи. За Парцал фест момичетата от работилницата са подготвили дребни ръчно изработени подаръчета от отпадъчни материали за децата, които ще посетят фестивала на 1 юни в Цар Симеоновата градина.

Децата ги очакват и много игри на открито!Заповядайте!

Зад организацията на подобно събитие би могъл да стои само един човек, но нищо не би било същото, ако нямаше подкрепата на съмишленици! Изказвам огромни благодарности на всички, които помогнаха за реализирането на този фестивал:

- Община Пловдив и в частност г-н Георги Титюков, които подкрепиха морално събитието и ни предоставиха възможността да използваме общински терен за провеждането му безрезервно!
- Платформата За България, които ни дадоха възможността да съберем средства и на Петър Армянов, Мая Лекова, Милен Ангелов и Цвета Мишкова, с чиято финансова подкрепа ще можем да заснемем документален филм за събитието!
- ЕкоПак, които ни изпратиха подаръци за децата - книжки, игри, гривни и фризбита, всички на тема рециклиране на отпадъците!
- Студентски кооператив за образование и култура "Скок", които помогнаха да осигуряването на маси и столове за работилницата, за отзивчивостта и свежите идеи! 
- Директорката на детска градина "Люляк" - г-жа Шишаджиева, която предостави маси и столове за работилниците и подкрепи идеята да се случват повече такива мероприятия за деца!
- На Елена Демирева за осигуреният транспорт!
- Бум Арт, които помогнаха за изготвянето на плаката на събитието!

- Момичетата от Работилница "От нищо нещо", които 3 седмици подред подготвяха подаръчета за децата, които ще посетят Парцал фест - Краси Громова, Марина Голева, Яна Янкова, Силвия Ангелова, Вера Русева!
- На Етнографски музей - Пловдив, които предоставиха камерата за заснемането на филма и на Яна Янкова, която ще заснеме и монтира филма!
- Съпругът ми Ивайло Александров, който ме подкрепя винаги морално и логистично в организацията на подобни мероприятия!
- Стефан Сотиров за съдействието в разпечатването на плакатите!
- Гергана Кабаиванова от "Устойчиво Общество", която помогна с медийната популяризация на събитието!
- Всички участници, които приеха присърце философията на фестивала и подготвиха с много усмивки всички красоти, които ще ви покажат! Без тях нищо нямаше да бъде такова, каквото е!

Благодаря на всички, които ни дават сили да вървим, да се развиваме, да се усъвършенстваме, да се учим!
    • Мая Александрова (организатор)

Няма коментари: