02 август 2013

Парцал фест: Бургас


Толкова е прекрасно, че идеята "Парцал фест" се разпростира вече и извън пределите на Пловдив. За първи път фестивалът ще се осъществи в Бургас, с любезната покана на Мила Овчарова от магазин Biospot, която ще бъде съорганизатор на местна почва. Очакваме всички гости и граждани на морския град да се вдъхновят за един по-зелен и отговорен начин на живот. В програмата отново са предвидени много изложби на автори от цялата страна, работилници, игри за децата и срещи с природозащитни и неправителствени организации и отново ни обединява една идея - да живеем в хармония със себе си и природата. 
Очакваме ви на 10 август, от 10 ч. в "Морската градина" (до "Охлюва")!

Кой ще ни вдъхновява този път?

Любезен домакин и съорганизатор на събитието е Мила Овчарова от BioSpot - магазин за био храни и продукти.

AVA Boutique - Анелия Карчева и Валентина Иванова

"Ние сме две приятелки повярвали в себе си и решили да се отдадат на хобито си и да се занимават с това, което им доставя най-голямо удоволствие и в което се чувстват най-уверени. Изработваме бижута и аксесоари от шнур, мъниста, камъни, кристали, пластмаса и рециклирани материали. Ще представим и бижута изработени чрез малко известната в България техника "сутаж". 

Anil - Анета Александрова

Анета Александрова ще представи ръчно изработени от плат кукли, чанти, подвързии за книги, както и плетени детски шапки, шалчета, цветчета и аксесоари, стилни плетени дамски дрехи и аксесоари. Самата тя споделя: "Моите модели са създадени с игличка, карфичка и конец с много любов и настроение.
Обръщам специално внимание на най-малките съкровища, като създавам за тях многоцветни плетива и аксесоари, които да допринесат за техния чар и неповторимо излъчване."
Всеки желаещ, малък и голям, може да научи при Анета основите в плетенето на една и две куки, възползвайте се!


 Български Младежки Червен Кръст 

Доброволците от клуб Екология на БМЧК Бургас ще проведат интерактивна обучителна игра за деца до 10 годишна възраст на тема "Разделно събиране на отпадъци и опазване на околната среда" от 10:00ч до 12:00ч и от 15:00ч до 17:00ч на 10 август.
Децата-участници преминават през нарисуван с тебешири маршрут. Те имат задачата да почистят замърсени с отпадъци полянка с цветя и езеро с рибки, като преминават през препятствия. Децата взимат по един отпадък, който после изхвърлят разделно в говорящи кошове за разделно събиране на отпадъци. Тази роля се играе от доброволци със специални костюми. За да преминат през маршрута децата трябва да отговорят и на лесни въпроси за природата, с които се провокира отговорното им отношение за опазването й.
Чрез тази игра децата забавлявайки се научават колко е важно всеки един от нас да се включи активно в опазването на природата и разделното събиране на отпадъци и тяхното рециклиране.
Участието на доброволците на БМЧК е от значителна важност, защото младите хора привличат вниманието на децата с игрите и отношението си. По този начин те учат децата от най-ранна възраст за правилното отношение към природата и разделното събиране на отпадъци.
Методът "връстници обучават връстници" в комбинация с "учене чрез правене" се е доказал за успешен в зададената тема.

Българска Фондация Биоразнообразие

"БФБ е активна природозащитна организация, която работи на национално ниво, но от 1998 има регионален офис в Бургас. В момента работим за опазването на лагуната Атанасовско езеро и на Бургаските езера. На феста ще представим нашите дейности, ползите от зеления начин на живот, възможностите за еко-туризъм и срещи с природата около Бургас. Ще организираме творческа работилница и образователни игри за природата.
Чудесно е, че този фест ще се случи в Бургас - който става все по-зелен, има все повече смели артисти, които ползват естествени или рециклирани материали, има природа, която да представи и какво да предложи на всички с интерес към езера, птици, растения и сол. Благодарим на готините хора от Пловдив!"


Вероника Буджева

Вероника ще представи бижута с естествени материали - рафия, черупки от шам фъстък, канела, миди, рапани, естествени камъни, дърво, стъкло, рециклирани вестници, моливи и др.


 Кръгче и кравайче - Весела Василева


"Подготвили сме ефирни, цветни, нежни и разнообразни текстилни аксесоари за малки и големи! Както за майките, които пазят детския и авантюристичен дух в себе си така и за малките госпожици, които освен за ваканцията, може да си изберат нещо и за първия учебен ден след около месец.Разбира се, с нас ще са и къщичките за птици с техните обитатели, както и малки винтидж изненади.
Споделяме идеята за смислено отношение към околната среда и насърчаване на децата в творчески и хуманни дейности.
За любознателните ще има демонстрации на различни техники за направа на цветя и декорации от плат и природни материали."


Плетени изкушения - Деси Миткова


"Надявам се хората, които имат интерес към ръчно правените неща да наберат смелост и да започнат да правят, това което ще ги радва! Да променят начина си на живот към по-добър, да живеят полезно за себе си и за околните, да творят дори и малки неща, да правят щастливи близките си!"
Деси ще се представи на Парцал фест с ръчно изплетени от естествени материали детски шапки, летни потници, бански и аксесоари.
Всеки желаещ може да се включи и в импровизираната й работилничка за гривни с възли - макраме!

 ЕЖko Style Handmade

"Работя с вълна и за мен това е най-прекрасният естествен материал, който носи усещането за нежност, топлина и уют и дава свобода на въображението. Допирът до нея е магнетичен и ми помага в големия град да се чувствам по-близо до природата. На фестивала ще представя свои фигурки, бижута и магнити, създадени чрез техниката сухо плъстене (иглонабиване). Всеки продукт, създаден чрез нея отнема много време и частица от сърцето ми. Всяка секунда работа "ръка за ръка" с природата ми носи удовлетворение, щастие и наслада, които трудно могат да се опишат. Всеки продукт е различен от другите, защото носи свой заряд и емоция, свой собствен живот.
Искам да покажа на по-широк кръг хора, как с вълна, малко въображение, доза сръчност и много любов могат да донесат повече усмивки и добро настроение."

Pieces Of Love- Еми Пеева

Pieces Of Love ще се представи на Парцал фест с изделия само от естествени материали - прежди от памук, вълна и бамбук, а за малчуганите Еми Пеева е подготвила работилница за бижута от отпадъчни материали. Всяко дете ще може да изработи гривна, брошка, обеци или колие за себе си или за мама от пластмасови бутилки, парченца плат, конци, кламери и хартия.


 A-Z Art Home - Златина Тенева

Златина Тенева за първи път ще представи ателието си A-Z Art Home пред широка публика с картини и пана от естествена вълна, както и рециклирани предмети, на които е вдъхнат нов живот чрез древното, но все така актуално приложно изкуство декупаж. В работилничката й ще може да се запознаете с тази салфетна техника и да се вдъхновите от използването на природните и рециклираните материали.


Кошници от шишарки - Ивайло Димитров

Приложението на шишарките като природен материал за творчество ще ни покаже Ивайло Димитров с неговите кошници и сувенири.

КопчИ

Някои неща имат много приложения - открийте магията на пясъка! Той не е само по плажовете, за да ви гъделичка по пръстите или да ви влиза в банския, той става и за рисуване
Заповядайте в работилничката на ''копчИ'' - handmOde да погъделичкате въображението си!
Изберете си картина и я украсете с пясък - ще бъде забавно, вълшебно и цветно!
Децата ще имат възможност да изработят пясъчни картини по избор - анимационен герой, любимо животно, различни цветя, пролетни картинки и много други...
Освен с цветна пясъчна работилница, КопчИ ще се включи в Парцал фест:Бургас с авторски, ръчно изработени и рисувани бижута, играчки от естествени материали, фигурки и магнити от студен порцелан и др.

Родителски кооператив "Стая за игра "Корабче с крила"

"Корабче с крила" e първият родителски кооператив в Бургас, който е нова форма на възпитание и отглеждане на деца. В рамките на Парцал фест хората ще могат да се докоснат пряко до атмосферата на едно такова място и да разберат с какво то е ценно и различно от другите по-традиционни и конвенционални места. В творческите занимания, подготвени за малчуганите до 3 годишна възраст, децата ще могат да си играят с разнообразни матераиали и да творят на воля, а родителите ще могат да видят и изпробват неконвенционални и разнообразни методи за развиване на детското въображение, сензомоториката и сетивността. За родителите, които имат интереси за алтернативното възпитание на децата е подготвена специална дискусия по темата от 18 ч. Заповядайте в Морската градина на Бургас на 10 август!

Лаборатория за игронавтика

Детска работилница за приказни герои (подходяща за деца между 4-14години)
С децата ще създаваме нови приказни герои от няколко типа предварително подготвени кукли и подръчни материали.
Образите на куклите са избрани от рисунките на децата участвали в конкурса "Лаборатория за къщи-мечти" 2012г. Всяко дете ще може да вдъхне индивидуалност на своята кукла като й даде лице, облекло и аксесоари, изработени собственоръчно от него с подготвените материали. Накрая на работилницата децата ще могат да вземат своя приказен герой за спомен.
По време на работилницата ще се дава по-подробна информация какво е Игронавтика и как да се участва в конкурса тази година "Лаборатория по игронавтика".

Лора Янева

 "Във фестивала ще представя бижута от естествени материали (перли, стъклени топчета, дърво, глина, филц и др.), предназначени както за деца, така и за възрастни. Колиета, обеци, гривни,брошки и т.н., подходящи за всеки тоалет и повод. Провокирана да участвам бях най-вече от факта, че фестивала предлага чудесен начин да срещнеш нови приятели в една творческа среда, възможност да предадеш знанията си и да се обогатиш духовно. Всичкотова може да се превърне в едно приятно за бургазлии преживяване, а за някои да открият дори и ново хоби, далеч от напрежението на ежедневния живот."

Cinnamoon - Маргарита Учкунова


Ателие Cinnamoon ще представи и своите ръчно изработени бижута и аксесоари от естествени и рециклирани материали. Хората с различно мислене ще ще могат да открият себе си в пъстроцветните бижута от хартия и рециклирани списания, метал, дърво, керамика и стъкло. Прекрасен начин да покажем на света как можем да бъдем модерни и красиви - рециклирайки.

Клуб Мариолетка - Мариета Шишманова


Клуб Мариолетка е място за творчество, усмивки и нови приятели! В ателието им всяко дете ще се превърне в творец, ще намери много вдъхновения и ще открие неподозирани до преди свои качества. Ще очакваме малки и големи сръчковци да се включат в работилницата за сапуни и да се позабавляват докато творят. От ателието са подготвили и любопитни факти за това какво представлява глицериновото сапунче и как всъщност сапуна отстранява мръсотията от нашата кожа. "Обещаваме да е мехуресто, вълшебно, и весело сапунисване "

Mim Art - Милена Георгиева

Милена Георгиева ще ни покаже колко красота и вдъхновение може да има в най-обикновени лентички хартия. Ще се представи на фестивала с ръчно изработени, цветни и летни бижута за малки и големи, изпълнени предимно с техниката квилинг. Ако искате да създадете нещо свое и уникално с тази техника, може да се включите в работилничката на Милена, която вярва, че ще успее да усмихне и направи деня ви по-красив. Очакваме ви на 10 август в Морската градина в Бургас. 

 Mille ART - Милена Лазарова

 

Милена Лазарова ще представи в Парцал фест пачурк (съединени парченца плат) от изцяло естествени материали - интериорен текстил, бебешки и детски одеалца, метри за мерене,пачуърк възглавнички, рокли за книги, кухненски торби диадеми, пръстенчета и фиби за малки и големи направени с много любов и уют.

Мима Желязкова

Мима Желязкова ще представи идеите си за творчество от натурални материали, изхвърлени от морето и събрани от плажовете на Бургас - пана от дърво и морски елементи (миди, рапани, раковини, стъкълца), както и други ръкоделски вдъхновения.

Angel Art Bg - Петя Маркова


Петя ще представи във фестивала ръчно изработени изделия от естествени и рециклирани материали - кукли "Emelin", феи, ангели, животни от филц и др.

ЛанААрт - Светлана Костова"Обичам естествените неща, хора и взаимоотношения, харесва ми да творя с естествени материали.
Обичам ръчно изработените неща, защото те имат душа и сърце. Създаденото с любов е дълговечно и носи светлина!
Най-любимият ми материал е вълната – една истинска извечна материя, „топлата глина“, с която човек може да сътвори почти всичко!
Аз вярвам, че развивайки творческите си способности, ние осъзнаваме ролята си на творци на собствения си свят!"
ЛанААрт ще участва в Парцал фест: Бургас с картини, декорации и бижута от ръчна рециклирана хартия, бижута от копринени пашкули, аксесоари от вълна в техника филц (плъсти), картини и аксесоари рисувана коприна.
Желаещите ще могат да присъстват на демонстрациите й за иглонабиване на сух филц на място в Морската градина, до "Охлюва" в Бургас на 10 август.

Silisto Art - Силвия Ангелова SilistoArt ще се представи във фестивала своите бижута и аксесоари от колекцията "Жълъдови страсти", както и с тематични сувенири от рециклирани материали. Както ни е писала самата Силвия: "Отношението към опазването на природата, използването на рециклирани и естествени материали се възпитава всеки ден."
За малките посетители на фестивала Силвия е подготвила своята "Макаронена работилница", която вече се превръща в традиционна за Парцал фест.

Смела Узунова


"Създавам нестандартни изделия, най-вече от естествени материали, дар от природата. Един от първите материали, които открих за своите проекти е морското стъкло. Няма правило за това колко време стъклото трябва да прекара във водата, за да може официално да бъде наречено морско, но без съмнение колкото по-старо е, толкова по-необикновено изглежда. Идеалното морско стъкло няма ръбове. Вълните са го изгладили през годините и са превърнали голямото парче в малък, красив скъпоценен камък. От морското стъкло и керамика създавам бижута и сувенири. В комбинация с красивите миди, раковини и златния пясък на черноморския бряг, неща прозаични и обикновени се превръщат в мили спомени от морето и прекрасния ни град."

Феерия от стъкълца


Феерия От Стъкълца е работилница за СТЪКЛОидейни (и други) вълшебства.
"Бижутата, които изработваме, са изцяло направени от непотребни стъкълца - счупена чаша, празно шише, непотребното вече шишенце от парфюм и т.н., които подреждаме в произволни форми и изпичаме в специална пещ за да получим новата форма на бъдещото бижу. За някой от тях след това използваме боя за стъкло за да довършим това което се върти като идея в главите ни, а други просто оставяме с натуралният цвят на вложените стъкълца.
Всяко бижу е уникално и трудно би могло да бъде повторено дори и при голямото желание на авторите. Бихме искали да покажем, че едно бижу не е задължително да е направено от скъп материал и да струва скъпо. Понякога красивите неща се получават с повече въображение и желание ... и известна доза слънчеви лъчи. "

Чанти Манти


Чанти-Манти са добре известни със своите еко пазарски чанти от текстил. На феста в Бургас ще видите много нови цветове, както и умни приспособления към чантите ни за вашето удобно и шарено пазаруване. Искрено искаме да променим нагласата в българина, когато пазарува да ползва многократна пазарска торбичка от текстил :)

Синьото мече - Яна Вичева


 "Синьото мече" ще представят бижута, направени чрез рециклиране или необичайна употреба на предмети, украшения от естествени материали и др. Текстилните продукти са изработени от естествени материи като лен и памук и са уникати или много малки серии. Ето какво още ни написа Яна Вичева: "Харесвам вашите инициативи и вярвам, че е колкото повече такива събития има, толкова по-скоро критична маса хора ще започне да мисли за проблемите, свързани с околната среда. Това ме мотивира като участник, а смятам, че и продуктите, които ще предложим, съответстват на тази философия."

Out of design Creations


"Ще участвам със свои бижута ,направени от смола и готови месингови плчки.Всяко бижу е проектирано и изработено на ръка,някои части са проектирани на компютър но изработката и отливането на смолата става ръчно и много бавно. Моите бижута са спортно-елегантни,подходящи за хора на всякаква възраст и се продават и в чужбина...надявам се да се харесат и в България. 
Бих желала да покажа на всчики любители на красивото, че почти всяко нещо в нашия свят носи вдъхновение и смятам,че моите неща придават индивидуалност и красота,без да бъдат натрапчиви и претенциозни,могат да се носят ежедневно или за сериозен повод...
Не изискват специални грижи,много по-издръжливи са от стъклото,няма да се счупят ако ги изпуснете случайно,а имат същия блясък като стъклото...Считам, че този фестивал е идеалното място да се разкрие креативността и творческото у всеки,който ги носи в себе си..."

Бросколорс

“БРОСКОЛОРС” ЕООД гр. Пловдив е фирма занимаваща се с производство и търговия на уникални ръчно изработени бижута. Всяко изделие е изработено ръчно и е с характерен замисъл, което го прави неповторимо и уникално. Материалите, които се използват при направата на изделията са специален вид глина, както и други декориращи елементи. Глината е от самосъхнещ тип, и изходния продукт за направата й е естествена глина която се обработва по определена технология, която се изрисува ръчно и се покрива със заздравяващи и придаващи блясък лакове на водна основа.
"Поради естеството на бижутата, главно заради поетапното изработване сме възпрепятствани да изработваме на място изделия, но ще има и модели които ще успяваме да изпълняваме спрямо идеите и желанията на посетителите."

Мирела Аргирова


Декорации изработени с декопажна техника върху дърво, камък, стъкло.
 

Емилия ДоневаЕмилия Донева ще представи ръчно рисувани керамични медальони и обеци от естествени материали.

Жулиета Колева
"Ще участвам във фестивала, защото ценя природата, умея да давам живот и цвят на малките и незабележими черупки, наречете го на втори шанс на съществуване на нещата от природата. Създавам бижута за които съм използвала изцяло "съкровища" които природата е сътворила с течение на много време. Миди, камъни и др. видове черупки оживяват в ръцете ми - и вместо на боклука - малките ми творения обикалят целият свят за да дават малко щастие и усмивки на хората."

Снимки от събитието
----------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------

"Парцал фест: Бургас" в медиите:

Парцал фест - Bourgas.org
---------------------------------------------------------------
Парцал фест в "Ева в неделя" по БНР с водещ Елена Димитрова
Парцал фест - БНТ
Шарен "Парцал фест" в Бургас - BTV News
"Парцал фест" гостува в Бургас- Агенция БГНЕС

1 коментар:

детска ясла каза...

Страхотни, страхотни неща има, направо ми напълниха душата и се надявам и тази година да се организира такъв арт фест :) Дъщеря ми се запали по квилинга и като за 9 годишна доста добре се справя :) Как да не сме горди с нея?! Търсейки нови вдъхновяващи арт идеи в нета отново попаднах на тази страничка и отново душата ми се напълни с радост. Очакваме ви пак и през следващото лято :)