От старата сапунерка

С този проект се заех, защото имах една стара и вече ръждясала метална сапунерка, която обаче много харесвах, дори галено вкъщи я наричахме Пънкарчето :) Беше купена от магазин за левче, евтина, но много симпатична. Не ми се искаше да я изхвърлям, затова реших да я трансформирам и от банята да се премести в дневната, като в нея можеше да се слагат разни дрънкулки - ключове, фибички, стотинки и всякакви дребни нещица, за които никога не се намира място.За този проект използвах:

  • глина - самосъхнеща
  • миди
  • акрилни бои
  • универсален лак спрей
Първо почистих добре от ръждата и остатъчния сапун по нея. Облепих я добре с глината, сложих мидичките и оставих да съхне на слънце 2-3 дни. След изсъхването може да дооформите неравностите, като внимателно остъргвате с ножче, а при нужда може леко да навлажните повърхността. Не се притеснявайте, ако глината се е напукала на места. Остъргания прах може да разбъркате с малко вода и с получената смес да запълните пукнатините, след това оставете отново да изсъхне.
След напълното изсъхване на глината вече може да пристъпите към боядисването на сапунерката в желан цвят. Аз естествено избрах синьо, за да получа ефекта на морско дъно с мидички. Ако сте избрали акрилни бои, те съхнат изключително бързо.15-20 минути след нанасянето на боята може вече да напръскате обилно с фиксиращ лак. Ако сте напръскали и металната част, може да почистите с памуче, напоено със спирт. След като и лака изсъхне,  вече може да ползвате новата си сапунерка.



Коментари

Nina каза…
Харесва ми идеята, точно се чудех как да използвам едно парче глина която имам и тази статия ме вдъхнови. Между другото много интересен блог поздравления, темата много ми допада и статиите са интересни.
May Alex каза…
Радвам се, че ти харесва тук, Нина! Сподели после какво си сътворила :)