Чиния с детски мотиви

Ето едно предложение за подарък на малчугани особено, ако са те са от отбора на злоядите деца - персонална чинийка с любим анимационен герой или животно. За целта ще използваме декупажната техника, която е лесна и приятна за творчество, дори и за хора, които не са чак толкова сръчни в ръцете. Трябва единствено да можете да изрязвате и лепите, а това със сигурност сте го учили още в детската градина. 


Какво ни е необходимо:
  • Чиния, върху която ще работим - съобразете, че салфетката ще прозира, когато се намокри с лепилото, така че изберете чиния  с подходящ цвят.
  • Салфетка (хартиена носна кърпичка) с избрания мотив
  • Ножица
  • Лепило - може да използвате специално декупажно лепило, което се продава в художническите книжарници, но по-евтиния вариант е за същите пари да си вземете голяма разфасовка от С200, което може да откриете във всички строителни хипермаркети.
  • Мека четка
  • Аерозолен универсален лак*
  • Памук (клечки за уши)
  • Спирт (лакочистител)
  • Вода
Изрежете желаните мотиви от салфетката и ги композирайте върху чинията. Нанасяйте  лепилото, като започвате от вътрешната част на картинката към външната. Салфетките попиват много бързо и се намачкват, затова е много важно да спазвате това единствено правило.  Всички грапавини може да загладите с четката.
След като приключите със залепянето, оставете да изсъхне за няколко минути. 
Почистете излишъка от лепилото около картинката с напоен с вода памук. Това лепило е водоразтворимо, така че лесно се почиства. 
След като всичко е готово е време за нанасянето на фиксиращия лак. Напръскайте всеки мотив и оставете да изсъхне за 2-3 часа.
Финалния етап е да премахнете лака, който не е върху картинката, за тази цел използвайте памук със спирт, като за по-финното почистване около контурите може да използвате клечки за уши.
И ето, че чинията с декупаж вече е готова. Същата техника може да използвате и за украсата на  чаши, бутилки, буркани, кутии, мебели и т.н.
---------
* Препоръчително е, когато чинията ще се ползва за хранене да се използват специализираните за тази цел декупажни лакове и лепила, които са безвредни.

Коментари

Анонимен каза…
Чудесна чиния и много полезна информация!Благодаря
Анонимен каза…
Много добра идея, но имайте предвид, че лакът с който се пръска не е предназначен за контакт с храна. За чинии това се прави само със специален декупажен лак за порцелан или стъкло, който е предназначен за предмети, за които изрично е позволено да влизат в контакт с храната. Все пак става дума за деца.
Друг е въпроса, че ако лакът е акрилен картнитката е супер неустойчива, защото този вид лакове и бои се разтварят от влага, вода така, както и лепилото С200. Т.е. при първото сипване на манджата в чинията ще имаме манджа с химикали.
May Alex каза…
Анонимен, благодаря за забележката за лака. На този, който използвах пишеше, че е устойчив до 180 градуса, затова реших, че ако чинията не се нагрява на по-висока от тази температура, няма да се отделят химични съединения. Имам такава чиния, която се ползва активно повече от 2 години и все още не е "мръднала". Естествено, най-добре е да се ползват специалните за целта лакове и лепила.
Анонимен каза…
Чудесна идея. Занимавам се от години с декупаж.Но аз лично препоръчвам обратен декупаж, когато се ползват съдовете за хранене (не само за украса)/ прави се от обратната страна на прозрачни чинни, чаши и тн. Така лаковете нямат достъп до храната. Не мисля, че има безвредни лакове.
Много интересен сайт! Пожелавам ви много творчески идеи!