Ваза от пластмасова бутилка

Този проект не е труден за изпълнение, но отнема малко повече време до крайния резултат, заради етапното съхнене. В зависимост от това какви бои искате да ползвате за финалното оформление, има няколко специфики в процеса на направата, които ще спомена по-долу. Този опит ми е първи за такъв продукт, така че сигурна съм, че ще надминете моя резултат. Важното в крайна сметка е да спестим изхвърлянето на 1 пластмасова бутилка, нали!















Какво ще ни е необходимо:
  • пластмасова бутилка - форми и големини има най-различни, така че изберете това, което ви харесва
  • пластмасови капачки от безалкохолно или прясно мляко (не е задължително)
  • кухненска хартия (или тоалетна хартия, салфетки, вестници)
  • лепило С200
  • силикон (кит за дърво)
  • купа
  • макетен нож, ножица

За начало изрежете гърлото на бутилката с макетния нож и оформете горната част на вазата, ако се налага с ножицата. 
Пригответе си купа, в която разтворете една част от лепилото с малко вода. В нея ще потапяте хартията, с която ще облепите бутилката. Аз използвах за долния слой първо вестници за по-голяма плътност и дебелина, но съобразете дали ще се боядисва и вътрешността, защото ще прозира, а с вестници не стои много естетично. Ако ще боядисвате или пък бутилката, която използвате е от непрозразна пластмаса може да използвате всякаква хартия, а ако ли не - просто използвайте само кухненска хартия.

Потапяте хартията в купичката, напоявате я, ако трябва изцеждате леко и нанасяте върху бутилката. Кухненската хартия ми се стори най-лесна за моделиране, защото не се размеква толкова като тоалетната хартия,  а вестниците пък са прекалено твърди и нехигроскопични. След като направите 2-3 слоя с хартия, сложете пластмасовите капачки, на произволни места по собствено усмотрение и ги обвийте отново с хартия, за да се задържат върху повърхността. 
Направете и "въженца" от една част от хартията, която да използвате за релефна аранжировка на вазата. Развихрете въображението си!

Може да използвате почти всичко, което имате под ръка - парченца плат, конци, копчета, топчета хартия и т.н. 
След като сте готови, оставете вазата да изсъхне навън. В зависимост от времето, този етап може да отнеме 2-3 дни. Ако много бързате, може да включите и сешоара в действие, но преди да пристъпите към боядисването, изчакайте всичко да е изсъхнало много добре.

Тук е момента да спомена за една тънкост. Както се вижда от снимките, около капачките се получава една цепнатина, която исках да запълня и заравня с нещо. Използвах за тази цел универсален силикон, чийто недостатък е, че не може да се боядисва върху него с бои на водна основа - латекс, акварел, за темперни не съм опитвала, но съм скептично настроена. За това, ако искате да запълвате някакви цепнатини и дупки е по-добър вариант да използвате акрилен силикон или кит за дърво. При този вариант вече може да нанасяте всякакви бои спокойно.При мен беше свършен факт, така че изчаках силикона да изсъхне добре и боядисах с блажна боя.
Ако искате вазата ви да не е едноцветна може да използвате грапавините от хартията, като боядисвате много леко само върху изпъкналите части. Така се получава ефекта, който се вижда на снимката. Вдлъбнатините остават бели, а издутините в цвят. В този случай е необходимо да лакирате накрая, защото местата, където няма нанесена боя, няма да бъдат "запечатани". Същото се отнася и при положение, че използвате бои на водна основа - накрая ще трябва да лакирате вазата, за да не се разтече боята.
Оставете отново да изсъхне всичко и след около седмица със сигурност ще имате нова, нестандартна, уникална ваза и то от рециклирани материали.

Коментари

snnikolova каза…
Не мога да сдърржа емоциите си от това, което видях в "От нищо нещо". Отдавна търся точно такова занимание за моите деца - от нищо, но да стане НЕЩО! Благодаря!