Домашно приготвени свещи

Признавам си, че нищо не разбирам от изработване на свещи, но по неведоми пътища се сдобих с близо 10 кг. парафин, който ме човъркаше да го оползотворя :) Разбира се, ако сте ентусиазирани да си ги изработите сами, може да използвате остатъците от предишни свещи или  да претопите бели, най-обикновени свещи от магазина за левче и да ги оцветите. Ще ви споделя аз как процедирах, ако имате повече опит, ще се радвам на коментари и съвети :)


Необходими материали:
- парафин
- съд, в който да стопите парафина
- памучна прежда (конец)
- форма за отливане
- пастели
- клечка - за зъби, дървено шишче, тел - каквото имате подходящо

Първо разтапяте парафина в някакъв стар съд. Навсякъде пише, че се прави на водна баня, но ако използвате по-ниска температура може и направо върху котлона. Нищо лошо не се случи при моя опит.  
Изрязвате необходимото количество конец, нужен за фитил и го потапяте в стопения парафин, след това или го оставяте да изстине, или веднага го потапяте в студена вода, може и направо под течащата от чешмата. 
За да не потъне фитила, когато излеем парафина, навивате единия му край за една клечка и го прикрепяте за ръба на формата, в която ще отлеете свещта.
В стопения парафин добавяте около половин пастел* от желания цвят и когато и той се е стопил, вече може да излеете свещта в избраната форма. Аз използвах кутия от натурален сок (тетрапак опаковка), но може да използвате и ролка от тоалетна хартия със залепена капачка от буркан за дъно. Подходящи са всякакви материали, които издържат на температура над 100 градуса. В моя случай използвах 2 фитила, защото свещта стана доста широка и ако е само един краищата няма да се стопяват и ще угасва. Затова преценете широчината на свещта и подходящия брой фитили.
Ако искате да направите свещта на пластове с различни цветове, то изчакайте да изстине и да се втвърди първия пласт и тогава налейте следващия цвят. Може да импровизирате с етерични масла за аромат, с различни украси по периферията на свещта - кафе, мидички, портокалови корички, може и да украсите с подходящи бои на финала.
Имайте предвид, че парафиновите свещи не са особено екологични и безвредни за здравето, така че не палете много наведнъж в затворено помещение, а ако имате възможност ползвайте восъчни.
Оставям отворена публикацията за бъдещи добавяния на полезна информация :)
--------------------
* В течно състояние цвета е по-наситен, отколкото след като изстине.
Вариант и в портокалова кора

Коментари

Анонимен каза…
А пастелът който ползва сух ли е?
May Alex каза…
На кутията пише "восъчни пастели"
Анонимен каза…
Благодаря :)