Цвете от прежда

Направих това цвете като алтернатива на хилядите откъснати цветя, които утре, на 8-ми март ще бъдат подарени на майки, баби, приятелки, колежки, любими жени. Харесвам много цветята във всякакви форми, откъснатото и увяхващо цвете ме натъжава, а пластмасовите изкуствени ме ужасяват. Затова това е един компромисен вариант, като разбира се, най-добре е да подарите живо цвете в саксия :)














Необходими материали:
  •  прежда - зелена и лилава (всякакъв друг цвят, който изберете за розата)
  •  дървено шишче
  •  ножица
  •  лепило
  •  кука 
  •  игла за шиене
Изплитане на розата:
Направете синджир на една кука с размер 30 см. за малко цвете,  50 за голямо. Броят на бримките няма значение. След като синджира е готов, пропуснете първата бримка и във втората изплетете 1 бримка нисък пълнеж, 3 бримки синджир, избройте 2 бримки и в третата отново нисък пълнеж, 3 бримки синджир и така се повтаря до края. Ако накрая са ви останали неточен брой бримки за тази последователност, просто завършете със синджир в последната бримка. Завъртете плетката и започнете да плетете на опаковката страна. От предния ред са се получили дупки и сте завършили със синджир. Изплетете 3 бримки висок пълнеж в първата дупка, след това 3 бримки синджир, завършете със спяща бримка, отново в дупката. Продължете нататък, както следва:
1 бр. спяща бримка
3 бр. висок пълнеж
3 бр. синджир
1 бр. спяща бримка
И така до края на реда.
Ако не сте разбрали нищо от обясненията, тук може да видите нагледно как се плете този тип цвете. Накрая плетката се навива в кръг и се зашива.

Сглобяване:
Взимаме едно дървено шишче и намазваме острата му част с лепило, след това нанизваме бъдещата дръжка в центъра на цветето. Ако са ни останали висящи кончета, може да ги увием около дръжката и след това с зелена прежда започваме да навиваме, като започваме от горната част надолу. След като стигнем до долу, връщаме се нагоре и правим втори пласт. В основата на цветето направете по-дебел пласт. Отрежете конеца, вденете го на игла и с иглата зашийте края на преждата, така по-трудно би се разплела дръжката. Цветето е готово!

Коментари

Благодаря за описанието! Преди години моята баба беше наплела цветя най-различни и стояха във ваза на масичката. Трябва да ги издиря.