От хартиена пулпа


Тази публикация беше запланувана за преди Великден, но както често се случва в живота нещата не стават точно така, както ги плануваме :)
Първоначалната ми идея беше да направя хартиени великденски яйца, които да оцветяваме с дъщеря ми, но направих толкова много хартиена пулпа, че трябваше да се оползотвори максимално. За това освен яйцата, забърках  и още хартиени щуротии :)
Как се приготвя пулпата:
  • Накъсваме хартия и я накисваме във топла вода - преценете какво ще майсторите с нея и дали трябва да използвате едноцветна или цветна хартия.
  • След поне 2 часа пасираме с пасатор или блендер
  • Добавяме водоразтворимо лепило във сместа - в случая С200
  • В зависимост от проекта, с който сме зе заели сместа може да бъде по-рядка или по-гъста, както и с повече или по-малко лепило.


 Хартиени Яйца

Взимаме парче вестник, който правим на топка и овалваме в по-гъста смес, като притискаме и оформяме. При нужда добавяме още от пулпата, докато получим желания резултат. Оставяме да изсъхне.


Декоративна купичка

Отново използваме по-гъста смес, с повече лепило, за да може след изсъхване да получим по-твърда купа. Избираме купа с желан размер, в случая е пластмасова, във форма на сърце. Нанасяме слой, около половин сантиметър, оформяме и заглаждаме. При нужда, след като поизсъхне малко може да се дооформят грапавините с четка и лепило. След като изсъхне добре, желателно е на слънце, отделяме внимателно от стените на купата, по желание боядисваме и лакираме.

Стенен термометър 

Понеже имах един стар пластмасов рекламен термометър, реших да му вдъхна нов живот, като отлепих същинската му част, която се оказа просто разграфен картон, върху който е сложена тръбичката. Оформих от пулпата форма на сърце, намазах средната част с повече лепило и така получих нов термометър. Отново оставих да изсъхне и след това боядисах с водни боички и финализирах с безцветен лак за дърво.

 Хартиена огърлица

От гъстата хартиена пулпа оформяме топчета, като в средата пробиваме дупки, преди да са изсъхнали и станали твърди. След като изсъхнат, боядисваме в желани цветове (в случая с лак за нокти). Използвах прежда, която над топчетата изплетох с най-обикновено синджирче на една кука. По този начин може да допълните аксесоара и с гривна и обеци.

Имайте предвид, че проектите ви ще имат нужда от съхнене поне 4-5 дни, така че не очаквайте моментални резултати. 
Още за рециклирането на хартия и какво може да се направи с нея, може да надникнете при Боби и Гери!

 Желая ви приятно творчество!




Коментари