16 ноември 2012

"Моята Еко Коледа"

Спомняте ли си за миналогодишната съвместна инициатива "Моята Еко Коледа" на "От нищо нещо", списание "Органично" и списание "Усури", за която ви разказах тук? Заедно обединени от идеята, че Коледа не е празник на консуматорството и излишното пазаруване, а светъл и благодатен момент, в който да бъдем още по-добри, стартирахме един фотоконкурс, в който събрахме вашите предложения как да бъде празникът още по-красив и уютен. Толкова много положителна енергия струеше от всички участници, които усърдно бяха приготвили и споделили с нас трапезата си, украсата си и добротата си, че идеята да излезем от виртуалното пространство дойде съвсем естествено. 

Тази година обединени в новосъздаденото Сдружение "Устойчиво общество" се заехме с не леката, но приятна задача да съберем под един покрив всичко, което би допринесло за една здравословна, екологична и хармонична Коледа. На едно място ще съберем:

  • Фермерски пазар на биологична и екологична местна храна, предложена от гражданското движение Хранкооп.
  • Кулинарни работилници за приготвяне на традиционни и здравословни коледни ястия за деца и за възрастни.
  • Арт базар и работилници за еко подаръци и декорации.
  • Коледни събития на "зелените" фирми.
„Моята Еко Коледа” не е обичаен базар, а гражданска анти-„шопинг” инициатива, която ще предложи по-устойчива алтернатива на потребителите по време на „Голямото коледно пазаруване”. Наред с биологичните и екологични стоки, събитието ще бъде наситено с работилници за посетителите, които да дават идеи за домашна подготовка на празничната вечер и такива за ръчно изработване на коледни украси и подаръци от естествени или рециклирани материали. В кулинарен център, майстори на вегетарианската и здравословна кухня ще готвят заедно с посетителите коледни ястия и не само... Акцент ще бъде детското хранене като ще се приготвят здравословни импровизации на любимите junk foods, целта на което е по-добро разбиране на децата и техните родители за качеството на храната.

В страничната зала през трите дни ще се организират непрекъснато творчески работилници, където с помощта на арт-дизайнери посетителите ще могат да съберат идеи и да изработят сами коледни играчки и украси за елха, бижута, персонални подаръци с лично послание, картини и пана на коледна тематика – всичко от естествени и рециклирани материали. Събитието ще предложи и живи коледни дръвчета в саксии.

Хората, решили да празнуват Коледа със съзнание за устойчивост ще могат да отнесат у дома не само екологична храна и подаръци, но много идеи за домашното приготовление, материали, за да го осъществят, вдъхновение и насърчение, че не са сами в стремежа си за истински празник.

Mедийни партньори:


Няма коментари: