Пейп арт










Пейп арт (или хартиено изкуство) е много популярна техника за творчество сред руските майсторки на ръчния труд. С помощта на усукани лентички от салфетки, се създават релефи, фигури и форми по избрано за обновяване изделие. Както може да се види в горния линк, могат да се достигнат невероятни висоти в това изкуство, като декорираните предмети може да са всевъзможни - кутии, бутилки, буркани, плочи, шишета, което е напълно се вписва в идеята на От нищо нещо за втори шанс на старите вещи.
Това е моят първи експеримент, много ме заинтригува да опитам как се работи с тази техника и с помощта и насоките на Доби има вече и финален резултат :) Тази седмица заедно с момичетата от работилничката ще творим заедно и ще експериментираме в тази насока. 
Ще опиша как изработих кутията от бисквити и буркана, като ще се радвам да споделите своя опит и да допълним заедно тънкостите в това изкуство, за което на български език почти няма инормация.

 

Необходими материали:
  • предмет за декориране (буркан и кутия в случая)
  • салфетки
  • лепило С200
  • латекс
  • бои
  • четка
  • ножица
  • сешоар
  • малка част от домакинска гъба за чинии
  •  дървено шишче
Много ме сърбяха ръцете за творчество и понеже не бях много сигурна в тънкостите на техниката, написах едно съобщение с нахвърляни въпроси до Доби, която има сериозен опит в пейп арта. Търпението не ми е от най-силните черти и затова направо с Рали запретнахме ръкави, без да успея да дочакам отговор от нея. Естествено, Рали веднага поиска това, което ще правя да й го подаря, както става с всичко, което изработвам :) Затова взех една метална кутия от бисквити с идеята да направим кутия за съкровища. Стигнахме до консенсус да направим името й на капака, затова започнах от него.
Как се правят лентите - изрязваме по цялата дължина част от салфетка с ширина приблизително 3-4 см. Ако искаме лентите да са по-обемни и да създадем по-висок релеф, то тогава може да изрежем салфетките с по-голяма ширина 7-8 см. Лично аз потапях във вода лентичката и изкарвайки я веднага, за да не се разкашка я усуквах, за да стане като прежда. След това прочетох в указанията на Доби, че тя използва мокра памучна кърпа, върху която директно усуква лентата, така че преценете как ще ви е по-удобно да процедирате. 
С лепило намазах участъците, където ще се оформи елемента, като с помощта на дървено шишче можех да наглася детайлите. 

След като написахме "Рали", минах с лепило навсякъде, изсуших със сешоар за 2-3 минути и нанесох бял латекс върху цялата повърхност. Помогнах си отново със сешоара, така основата за рисуване беше вече готова. Под зорките инструкции на Ралица къде какъв цвят да сложа, минах с акрилни бои, като трябваше да се получи морски мотив :) Не съм толкова добра с рисуването, но тя беше изключително доволна от резултата :)
Паралелно, с малката ми помощничка, която усукваше лентички, направихме и долната част на кутията с флорално-спирални и каквито ни хрумнаха елементи. Повторихме горната процедура, нанасяйки  един слой лепило, един слой бял латекс, след това отново лепило.Акрилните ми бои бяха малко, така че за долната част забърках латекс с темперни бои. Получи се светло синьо-тюркоазен цвят, който нямаше нищо общо със синьто на капака, така че Рали измисли да си закачи капака на едно пиронче над картата й на света, а долната част да бъде кутия за съкровища, без капак, защото и без това махането на капака отнемало ценно време по нийните думи :) Боядисахме в синьо с помощта на тампон от домакинска гъба за миене на чинии, което се оказа доста интересно детско забавление :) Преди да е засъхнала боята, с помощта отново на тампона и чиста вода, отстраних боята единствено върху релефните части. За финал минах отново с С200.
Вътрешността на кутията минах отново с латекс и лепило. 
Понеже ми остана синя боя, имах една хартиена купичка, която реших да боядисам с остатъците (нищо не се изхвърля току така:) За щастие или нещастие я изпуснах и тя падна точно в кутията, оставяйки доста сини следи върху току що засъхналото бяло. Какво да правя, освен да превърна дефекта в ефект. Използвах капачката на един парфюм и направих още хаотични отпечатъци :) След изсъхването им, отново запечатах с лепило. 



 След вече прочетено съобщение от Доби, където сподели нейният начин на работа, реших за втория опит да се възползвам от съвета й първо да направя няколко пласта с  латекс и лепило за основа. Използвах за опит този път стъкло, като последният пласт е с лепило. Приложих друг начин за творчество в пейп-арта, да се използва цвета на салфетката, вместо да се боядисва отгоре. Така че, залепих елементите върху подготвената основа, като за запечатване минах отгоре отново с лепило. 

Така преминаха първите ми сблъсъци с тази техника. Надявам се да съм ви вдъхновила да опитате вкъщи или да дойдете в работилничката заедно да творим на 17 януари :)

Коментари