Домашно лепило

Снимка: liveinart.org










Наскоро ми зададоха въпроса: "Кое лепило е най-еко?", затова реших да споделя с вас тази рецепта за лепило от нишесте, защото то не е токсично, не вреди на околната среда и е подходящо за работа с деца. Недостатък е, че не може да се съхранява дълго време, така че може да се правят малки дози, колкото ни са необходими за даден проект.


За направата на един килограм лепило се нуждаем от:
  • 3/4 чаена чаша нишесте
  • 1/2 чаена чаша захар
  • 800 мл. вода
Половината от водата слагаме да заври на котлона. В другата половина от студената вода разтваряме нишестето със захарта. След като водата е завряла, добавяме разтворената смес бавно, като непрекъснато разбъркваме с лъжица. След няколко минути сместа започва да става по-гъста, така че може да я отстраним от котлона и да я оставим да изстине на стайна температура. Ако сме направили голяма доза, може да съхраняваме лепилото в хладилник. Не се притеснявайте, ако след престоя лепилото е променило конистенцията си - оставете го отново да се темперира и разбъркайте добре.

Коментари

Toni каза…
Много полезна информация, благодаря:)
Анонимен каза…
А може ли да се яде това лепило. Става ли за сладки :)
Анонимен каза…
Какво лепи? Текстил?
Unknown каза…
Това е перфектно лепило за украса на ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА, тъй като не съдържа отрови. С него лепите боядисани оризови зърна, хартиени орнаменти и... каквото измислите.

БРАВО за тази рецептаы!