22 април 2013

Парцал фест за децата - покана и условия

 

 „Парцал фест” е фестивал на зелените идеи, провеждащ се две поредни години в гр.Пловдив, обединяващ автори на ръчно изработени произведения от естествени и рециклирани материали, екологични и природозащитни организации и вдъхновители с опит в устойчивия начин на живот. Това е събитие, имащо за цел да мотивира, вдъхновява, образова и променя нагласите на обществеността относно темите за рециклирането, повторната употреба на вещи и живот в хармония с природата. Място за среща, споделяне на идеи и убеждения, място където екологичните принципи са в действие - всеки посетител може да се докосне до изработените изделия на автори и експериментатори, творящи в тази област, да научи и опита сам как може да рециклира и създава изкуство и практични вещи от отпадъци със собствените си ръце, да разговаря директно с творци и представители на екологични организации, както и да се включи в доброволческите инициативи, свързани с опазването на околната среда. 


Досегашният ни опит показва, че децата проявяват най-голям интерес и ентусиазъм към „зелените” ни творчески работилници и ателиета, имат неизчерпаема жажда за повече информация и практически занимания. Затова тази година фокусът на фестивала е поставен именно върху тях, които като наше бъдеще, имат най-голяма нужда да бъде изградена в тях нагласа към уважение на природните дадености и околната среда.

За дата на събитието не случайно сме избрали 1-ви юни – празника на децата, когато вместо да прекарат времето си в заведения за бързо хранене или в детски центрове в моловете, ще могат да прекарат един незабравим ден на открито, да сътворят с ръцете си най-интересните играчки, изработени от рециклирани или естествени материали, да спортуват, да се смеят и да научат под формата на игра много полезна информация за начините, по които могат да помогнат със свои сили за опазване на безценната ни природа. Време е да покажем на децата, че истинският свят не е в телевизионните екрани, от които ни призовават постоянно да купуваме нездравословни продукти и скъпи играчки. Време е да покажем с личния си пример като възрастни, че и те могат да имат отговорно отношение към заобикалящата ни среда.
      
Може да се включите във фестивала, попълвайки формата за участие, ако отговаряте на следните условия:
- привърженик сте на устойчивият начин на живот и може да вдъхновите и децата за това;
- творец сте, който използва само естествени, отпадъчни или рециклирани материали;
- творбите и представянето ви са насочени към детската аудитория;
- участието ви в събитието не е в противовес на философията на фестивала.

Кой може да участва?- автори на ръчно изработени творби и стоки за деца;
- зелени училища, екологични, природозащитни, детски и други организации, които може да са в помощ на родителите за организиране на пълноценно свободно време на децата;
- малки производители на еко стоки за деца, които имат застъпен устойчив принцип в производството си;
- центрове за алтернативни методи на обучение и грижа за духа и тялото на децата.

Организаторите си запазват правото да не одобрят кандидатури, които не отговарят на условията за участие или при запълване на броя на участниците. С приоритет са тези, които могат да предложат практически занимания с децата.

Може да изпращате апликационната форма до 1 май 2013 г., като при нужда организаторите могат да се свържат с вас за допълнителни въпроси, уточнения или снимков материал. След 10-ти май 2013 г. ще бъде ясен окончателният списък с участници.

Всеки участик има ангажимент да подготви сам представянето си с необходимите му за целта маси, столове, материали за работилници и помощни средства.

Няма фиксирана такса за участие, всеки по своя преценка може да остави дарение за вложените време, усилия и труд по организирането на събитието и да мотивира желанието ни за бъдещи подобни прояви.

Искрено се надяваме да може да покажем отново оригиналните ви идеи, вдъхновителни практики и красиви произведения и да покажем на децата, че природосъобразният начин на живот може да бъде забавен и лесен, създавайки им един незабравим 1-ви юни.
С пожелание за вдъхновение, нови творчески идеи и слънчеви усмивки до срещата ни :)

С уважение:
Мая Александрова
организатор

Няма коментари: