С темперни бои върху текстил

Ако нямаме в наличност текстилни бои, но искаме да освежим някоя дрешка с малко шаренийка, темперните бои също могат да свършат работа. Разбира се, няма да получим такава наситеност на цветовете и ще избеляват с всяко следващо пране, но пък поне един сезон може да изкараме с нещо различно, което иначе не бихме носили :)


Преди много години, още в пубертетската си възраст съвсем случайно залях една тениска с темперна боя. Реших, че така или иначе съм я съсипала, поне да я направя още по-шарена -  няма смисъл да обяснявам, че това се превърна в любимата ми тениска за лятото:)
Миналият ден, след дълго отлаганото пререждане на гардероба попаднах на една забравена бяла тениска - съвсем обикновена, съвсем бяла, чак скучно бяла. Замислих се с какво я да я освежа и да я направя по-интересна и весела и понеже нямах текстилни бои, се сетих за онзи отдавнашен опит. 

И така сложих една дъска между двата пласта, за да не отиде рисунката и на гърба, защипах с щипки и започнах драсканиците с четката. Използвах неразредена темперна боя. След това оставих леко да засъхне и леко с пулверизатор напръсках с разреден ябълков оцет (винения ще остави петна), за да се фиксират цветовете. Оставих отново да изсъхне на слънце и след това изпрах на ръка с хладка вода - първо само мястото, където е оцветявано, а след това и цялата тениска с по-топла вода.

Ето и финалният резултат. Цветовете са по-бледи след изпирането и леко се размазват. Затова този метод е по-подходящ за неправилни форми, в които разтичането на боите ще се превърне в ефект, а не в дефект. Несиметричното напръскване с различни бои би било най-подходящо, но дори и в този й вариант с радост ще си нося тениската :) Имайте предвид, че след всяко изпиране ще избледняват цветовете, но вече доста по-леко забележимо. 
Това цветно и свежо "петно", което бе оприличено на Големия взрив, ще краси точно сърдечната ми чакра и се надявам да отвори още повече сърцето ми към добрини, красота и весело настроение :)
Творете и експериментирайте!



Коментари