Вестници и Още Нещо...




В рубриката Вашите проекти нямаше как да не ви запозная на страниците на "От нищо нещо" с една неизчерпаема на идеи лъчезарна дама, която организира за децата от квартала една невероятна, забавна и смислена лятна ваканция. Обещавам съвсем скоро да ви разкажа и за самата нея, но сега ви представям нейния проект, чиято подготовка е отнела почти два месеца - представление с модно ревю "На крилете на Словото", в което модните дрехи и аксесоари са изработени изцяло от отпадъчни материали - вестници и найлонови торбички. Как мислите - дали на децата им е била скучна лятната ваканция - изпълнена с репетиции, творчество, въображение и за финал бурните аплодисменти на близки и познати :)
Ето какво разказва и самата Цветоплети:

"Аз съм Цветоплети и „по кръвна група съм търсач и експериментатор“. Стремя се към създаване на форми, а цветовете и материалите са само изразно средство. Идеите, танцуващи в главата ми, търсят път за изява през ръцете.
    Смятам, че фантазиите и градивните мисли са навсякъде около нас. Притихваме, протягаме ума си и хващаме една. Нямаме намерение да се ограничаваме от убеждения – „Ама така не може..., нищо няма да се получи..., хората ще ни се смеят...” Та, след като развържем творческата си страна, всеки един на пръв поглед непотребен  материал, може да се превърне в нещо красиво.
    Проектът с вестници носи името Модно ревю „На крилете на Словото“. Защо вестници? - Вестниците, чрез думите са носители на информация. Думите са като птици, политнали към нови и необятни светове, а любовта към ятото птици - Словото, ни повежда към тях.
    Освен използването на нетрадиционен материал за направа на дрехите, подходих и в обратен ред с измислянето на отделните модели. Противно на обичайното търсене на човек, който да представи съответната дреха, аз направих дреха, съответветсваща на  всяко от децата. Балеринката, Феята, Птицата, Испанката, Паунът, Принцесата и Усмихнатата – всички те бяха вдъхновени от темперамента и излъчването на всяко от момичетата, взели участие в ревюто. За децата пък  целият процес на измисляне, сътворяване, репетиции на  представянето, беше много интересен и забавен. С голямо удоволствие се включиха и в изработването на отделните части, а още повече в дефилирането пред истинска публика.
    Вярвам, че с тази инициатива,  съм направила една лятна ваканция по-различна и съм посяла маааалко семенце, което при благоприятни условия, може да донесе „добра реколта“.







И понеже вестниците се оказаха един много благодатен за работа материал, идеята има и продължение, а именно - шапки от вестници. Но не от онези, които майсторите, свиркайки си през цигарата,   слагат на главите, за да ги предпазват от капещата боя. За разнообразие е нещо по-нетрадиционно - малко шик за госпожици и елегантност за млад джентълмен."





Коментари

Анонимен каза…
Прекрасна инициатива! Прекрасни модели, които вероятно биха станали и прекрасни дизайнери! Много целувки на участничките и поздрави на инициаторката! Хубав ден!