Мартеници бели и червени, шарени, засмени

Снимка: balsamhill.com
 Чудесен празник е Баба Марта! Малки и големи се накичват в закачливи бяло-червени цветове, като че ли има повече усмивки и радост, слънчицето си проправя все повече път през пелената от облаци, денят е по-дълъг, по-топъл и все по-осезаемо се вижда вече края на зимата и началото на пролетта. Хората стават по-оптимистични, заражда се повече надежда за здраве, късмет и благодат. И няма нищо по-хубаво от това на този празник да подариш мартеничка, направена с мисъл за получателя си, да вплетеш в нея любовта си, добрите помисли, магията на създаването. Може да е най-обикновена, достатъчно е да усучем само бяла и червена прежда, но в нея ще има магия и добротворство - нещо, което го няма зад надписа Made in China.
Тази година мартеничките, които приготвям за близки и приятели изплетох на 1 кука. С благодарност на Веси и Дени от Ателието на феите, които ме научиха да плета и сега успявам да вложа наученото от тях на практика. Традиционната мартеница е естествено в бяло и червено, но в някои краища на България са се вплитали и други цветове за здраве, плодородие, късмет и против уроки. Повече за символиката и традицията на мартениците, може да надзърнете какво ни разказа Соня от Етнографския музей в Пловдив ето тук.


 

Шарена гривна
Изплита се синджир от 15-20 бримки, в зависимост от размера на китката и дебелината на преждата, с бяла и червена прежда - може предварително да я усучете или да плетете заедно с двата цвята. След това наоколо се обикаля с нисък пълнеж с друг избран цвят. Не забравяйте да оставите в двата края около 5 см. за връзване.
Гривна с цвете
Изплита се на 2 куки правоъгълно парче и се зашиват двата края. Как се плетат бялото и червеното цвете може да видите в този туториъл.  Зашиват се двете цветенца едно за друго, като в средата се слага мънисто, перличка или друго цветенце. 

Коментари

Tanparmaiel каза…
А някаква идея как се изработват топките от първата картинка?
May Alex каза…
Може да се направи върху балон, върху който се намотава преждата и се намазва с С200. Когато изсъхне балона се спуква и се изважда. Ето тук се вижда по-детайлно същия принцип:
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/402446_321496637885621_186372891397997_803589_918039825_n.jpg